Medicii au descoperit noi simptome la pacienții infectați cu varianta indiană a COVID-19

Medicii indieni au observat că anumiți pacienți infectați cu varianta indiană, redenumită varianta Delta, prezintă noi simptome, nemaiîntâlnite până acum la cei infectați.

Deficiența auditivă, tulburările gastrice severe și cheagurile de sânge care duc la gangrenă, simptome care nu sunt observate în mod obișnuit la pacienții cu COVID, au fost legate de către medici în India cu așa-numita variantă Delta.

În Anglia și Scoția, dovezile timpurii sugerează că tulpina – care este și acum dominantă acolo – prezintă un risc mai mare de spitalizare, notează Bloomberg.

Sursa anterior menționată mai scrie că Delta, cunoscută și sub numele de B.1.617.2, s-a răspândit în peste 60 de țări în ultimele șase luni. O creștere a infecțiilor, alimentată de această variantă, a forțat Marea Britanie să își reconsidere planurile de relaxare mai târziu în această lună, cu un raport local care spune că relaxarea ar putea fi amânată cu două săptămâni.

Singapore a constatat că mutația a reprezentat 95% din eșantioanele locale de COVID. Ratele mai mari de transmitere și o reducere a eficacității vaccinurilor au făcut ca înțelegerea efectelor tulpinii să fie deosebit de critică.

„Avem nevoie de mai multe cercetări științifice pentru a analiza dacă aceste prezentări clinice mai noi sunt legate sau nu de B.1.617”, a spus Abdul Ghafur, medic pentru boli infecțioase la Spitalul Apollo din Chennai, cel mai mare oraș din sudul Indiei.

Ghafur a spus că vede mai mulți pacienți COVID cu diaree decât în ​​valul inițial al pandemiei.

”Un nou inamic”

„Anul trecut, am crezut că am aflat despre noul nostru dușman, dar s-a schimbat”, a spus Ghafur. „Acest virus a devenit atât de imprevizibil.”

Durerea de stomac, greața, vărsăturile, pierderea poftei de mâncare, pierderea auzului și durerile articulare se numără printre afecțiunile cu care se confruntă pacienții cu Covid, potrivit a șase medici care tratează pacienții din India.

Variantele beta și gamma – detectate pentru prima dată în Africa de Sud și, respectiv, în Brazilia – au arătat puține sau deloc dovezi ale declanșării semnelor clinice neobișnuite, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din New South Wales luna trecută.

Unii pacienți dezvoltă micro trombi sau mici cheaguri de sânge, atât de severe încât au condus la moartea țesuturilor afectate și la dezvoltarea gangrenei, a declarat Ganesh Manudhane, cardiolog din Mumbai, care a tratat opt ​​pacienți pentru complicații trombotice la spitalul Seven Hills în ultimele două luni.

„Am văzut trei-patru cazuri pe tot parcursul anului trecut, iar acum este un pacient pe săptămână”, a spus Manudhane.

Cheagurile îi derutează pe medici

India a raportat 18,6 milioane de cazuri Covid până în prezent, comparativ cu 10,3 milioane anul trecut. Varianta Delta a fost „cauza principală” din spatele celui de-al doilea val mortal al țării și este cu 50% mai contagioasă decât tulpina Alfa care a fost văzută pentru prima dată în Marea Britanie, potrivit unui studiu recent realizat de un grup guvernamental indian.

Creșterea cazurilor poate fi determinată de o creștere a frecvenței cu care se observă complicații rare ale Covid. Chiar și așa, Manudhane a spus că este descumpănit de cheagurile de sânge pe care le vede la pacienții din toate grupele de vârstă, fără antecedente de probleme legate de coagulare.

„Bănuim că ar putea fi din cauza noii variante de virus”, a spus el. Manudhane colectează date pentru a studia de ce unii oameni dezvoltă cheaguri, iar alții nu.

Unii pacienți cu Covid caută, de asemenea, îngrijiri medicale pentru pierderea auzului, umflarea gâtului și amigdalită severă, a spus Hetal Marfatia, chirurg la nivelul urechii și gâtului la Spitalul King Edward Memorial din Mumbai.

„Fiecare persoană prezintă simptome diferite în al doilea val”, a spus ea.

Sursă foto: Dreamstime