Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a vorbit, joi seara, la Telejurnalul de la TVR, că nu există transmitere comunitară cu varianta indiană a COVID-19 în România, dar că ne putem aștepta la efecte negative ale acesteia asupra copiilor.

Anunțul ministrului Sănătății

„Tulpina indiană apăruse în urmă cu două luni la noi în țară. E bine că numărul se menține redus și că, cel puțin din datele raportate de INSP încă nu există transmitere comunitară, sau, cel puțin, transmitere comunitară semnificativă pentru tulpina indiană”, a transmis Ioana Mihăilă.

Când va ajunge varianta indiană și în România

Conform ministrului, având în vedere incidența mare cu tulpina indiană în Marea Brinanie, România trebuie să se aștepte ca varianta indiană să ajungă și în alte țări din Europa, implicit în România.

„Având incidenţă mare cu tulpina indiană  în Marea Brinanie, de exemplu, ne putem aştepta ca, mai devreme sau mai târziu, acea tulpină  să ajungă şi în alte ţări din Europa, implicit şi la noi în ţară (…) Din ce au raportat cei din Marea Britanie – date reduse – reiese că copiii dezvoltă simptome  care pot să dureze un pic mai mult, dacă sunt infectaţi cu tulpina indiană. E adevărat că copiii sunt mai puţin vaccinaţi sau nu sunt vaccinaţi, de aceea ne aşteptăm ca de acum înainte să vedem mai ales efecte la copii”,  a explicat ministrul Sănătăţii.

INSP anunță aproape 1.500 de cazuri care determină îngrijorare

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a transmis, joi, că au fost confirmate 1.490 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care 1.437 sunt varianta britanică, 10 – sud-africană, 17 braziliană și 26 cea indiană.

În ce privește cazurile confirmate cu varianta Delta (cea indiană), 3 cazuri provin dintr-un focar din Colonia Bod, județul Brașov, și sunt cetățeni indieni.

Un caz provine dintr-un focar familial din București, 1 caz, cetățean român, bărbat în vârstă de 58 de ani, provine dintr-un focar din Dolj, 13 cazuri provin din focarul din orașul Popești-Leordeni: 11 sunt cetățeni indieni, unul este cetățean român, iar altul este cetățean român.

Două cazuri sunt cetățeni indieni și provin dintr-un focar cu 17 cazuri COVID-19 din Dobroești, județul Ilfov.

Un caz provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri COVID-19 din București, 1 caz din Dâmbovița, 2 cazuri din Dolj provin dintr-un focar familial, iar 2 cazuri din județul Argeș și, respectiv Arad, din care ultimul este cetățean indian, dar care locuiește în România de 2 ani.

Nu există încă transmitere comunitară a variantei Delta

INSP precizează că nu se poate vorbi despre transmitere comunitară, în România, a variantei Delta.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a schimbat sistemul de denumire pentru variantele COVID-19. OMS folosește literele greceşti pentru a se referi la variantele detectate pentru prima dată în ţări precum Marea Britanie, Africa de Sud şi India. Varianta britanică este etichetată ca Alpha, ca Beta cea sud-africană şi cea indiană ca Delta.