Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) vine cu precizări de ultimă oră. Potrivit sursei citate, până în prezent, în România au fost înregistrate 87 de cazuri de infectare cu varianta Delta și trei decese la pacienți confirmați cu această tulpină.

Mai exact, sursa citată menționează că până la data de 11 iulie au fost raportate 2.373 de secvențieri. Au fost confirmate 1.776 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care 1.655 cu varianta Alpha, 11 cu varianta Beta, 23 cu Gamma și 87 cu varianta Delta.

În același timp, INSP informează că până în 11 iulie au fost înregistrate 33 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care 27 cu varianta Alpha și câte 3 cu variantele Gamma și Delta.

În ceea ce privește zonele vizate, potrivit INSP, 49 cazuri de infectare cu varianta Delta se află în 18 focare, dintre care 13 familiale (22 cazuri) și 5 de colectivitate (27 cazuri), din 7 județe: Argeș (3), Bacău (1), Brașov (1), Dolj (4), Ilfov (3), Iași (1), Teleorman (1) și București (4).

„Dintre cazurile din focare, pentru 4 a fost menționat istoricul de călătorie într-o zonă cu transmitere comunitară susținută a variantei Delta (3 în India), respectiv 1 în Finlanda. 36% (31 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menționată. 6% (5 cazuri sporadice) au istoric de călătorie, din care 2 în UK, 1 în Turcia, 1 în Irlanda și 1 este angatul unei firme de transport internațional; 2% (2 cazuri) au refuzat colaborarea cu DSP”, a anunțat INSP.

Trei persoane au murit după ce au fost infectate cu varianta Delta 

De cealaltă parte, cele trei decese la pacienți cu varianta Delta au fost înregistrate la o femeie în vârstă de 72 de ani, din Argeș, având condiții medicale pre-existente și nevaccinată anti-SARS-CoV-2.

Totodată, un alt bărbat în vârstă de 62 de ani, din Bacău, cu istoric de călătorie în Irlanda, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2 a murit după infectarea cu varianta Delta, iar un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Bacău, cu istoric de călătorie în Finlanda, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2 a decedat și el.

De menționat este faptul că, acesta a fost sursa unui focar familial cu 5 cazuri de COVID-19, din care 4 confirmate cu varianta Delta. INSP mai precizeaă că în acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta.