Ionuţ Simion, partener la PricewaterHouse Coopers, consideră că nivelul cotei unice, de 16%, nu este cel mai bun indicator de care trebuie să se ţină seama.

“În realitate cota efectivă de impunere este mult mai mare:ea variză între 18% şi 20% pentru agenţii economici”, a declarat Simion, în cadrul unei conferinţe care a fost organiyată de BNR în parteneriat cu revista Capital.

 

El a afirmat că menţinerea cotei unice este indicată pentru a ajuta firmele într+o astfeld e perioadă, dar acesta concomitent cu plafonarea contribuţiilor sociale. În plus, Simion consideră că plătitorii de contribuţii sociale ar trebui să beneficieye de servicii pe măsura contribuţiilor plătite.

Simion a mai menţionat şi alte aspecte care ar uşura viaţa contribuabililor: corelarea prevederilor legilor cu cele prevazute în normele de aplicare ale acestora, corelarea activităţii ANAF cu cea a MFP, respectarea principiilor fiscalităţii. 

În altă ordine de idei, partenerul PwC a amintit că autorităţile amintesc de evayyunea fiscală. “Una din principalele măsuri în perioada de criză e combarea evaziunii fiscale. Pentru mediul de afaceri, cel mai important lucru este combarea concurenţei nelociale. Este unul si acelasi lucru.