La Câmpina, orașul care decenii întregi a fost centrul industriei petroliere din România, multe din vechile fabrici au dispărut. În locul lor au apărut doar câteva companii care mai țin în viață economia orașului. Una dintre acestea este Confind, companie fondată în 1991 de Ioan Simion împreună cu mai mulți dintre colegii pe care i-a avut înainte de Revoluție. Au pornit cu un strung, fabricând șuruburi și piulițe. Au realizat însă repede că nu aceasta este viitorul, așa că s-au apucat de ceea ce știau cel mai bine: echipamente și  utilaje pentru industria petrolieră.

De la an la an, Confind a crescut și a ajuns unul dintre liderii pieței românești de profil. În urmă cu ceva timp, lucrurile mergeau chiar mai bine, compania fiind un foarte important exportator.

„Ne chinuim să supraviețuim”

„În 2008, aveam 80% exporturi, astăzi am rămas pe undeva pe la 5-7%. Acum avem mărunțișuri prin Ucraina, Bulgaria, Uzbekistan, Kazahstan, dar sunt atât de răzlețe că eu nu mai consider că fac export“, explică Ioan Simion.
Acum, președintele Confind încearcă să acapareze o bucată cât mai mare din piața internă, unde sunt destul de puține companii care pot să producă utilaje atât de complexe și de diversificate. „Sunt câteva licitații mari la OMV, dar nu înseamnă că și câștigăm. Dacă le câștigăm, este altă situație. În general, luăm cam 30% din licitațiile la care participăm“, spune Simion.

Prețul țițeiului a scăzut drastic în ultimele luni, iar semnalele sunt și mai pesimiste: „va fi o prelungire a situației de astăzi cu tendință de scădere spre 35, chiar 30 de dolari/baril. Nu ne așteaptă zile mai bune în a doua parte a anului acesta. Cum să-și permiți să faci investiții când vezi că prețul scade?”, se întreabă omul de afaceri, susținând că i se pare justă decizia marilor jucători din industria petrolieră care au redus motoarele. Despre așteptările sale în a doua parte a acestui an, Ioan Simion spune doar că „ne chinuim să supraviețuim“.

Firmele românești, fără niciun sprijin

Întrebat de ce nu încearcă să se promoveze mai mult în străinătate, omul de afaceri spune că a făcut multe deplasări, a participat la delegații externe, dar sprijinul statului român în promovarea businessului autohton lipsește cu desăvârșire. „De la nicio deplasare nu m-am ales cu ceva, doar cu o impresie generală: pierdere de timp“, spune Simion, adăugând că „membrii ambasadei Italiei vin la Confind împreună cu firme din Italia. Care membru al ambasadei noastre, când mă duc de exemplu în Angola, mă ia de mână să mă ajute acolo?“

Mai mult, președintele Confind a rămas cu un gust amar și după întâlnirea bilaterală româno-turcă de la București, unde au participat premierii ambelor țări. „Fiecare a ținut un discurs interesant, invitând investitorii turci să vină în România, iar pe cei români să investească în Turcia. După ce s-a terminat și lumea a aplăudat, au zis «acum trecem la sesiunea a doua, convorbiri bilaterale». Ne-am dus într-o altă sală și, surpiză, nu era nimeni”, povestește antreprenorul, care era sigur înainte de eveniment că va găsi măcar o companie din Turcia pentru a încheia un contract.

Având în vedere toate acestea, Simion a trebuit să se pregătească pentru viitor.  „Cine îmi spune mie dacă firma Confind peste 10 sau 20 de ani, sub presiunea multinaționalelor și a conjucturii internaționale, va fi în stare să se mai mențină pe piață. Nu ar fi bine ca o parte din profitul Confind să fie de astăzi dirijat și spre alte domenii care cu certitudine vor fi de perspectivă?“, se întreabă președintele Consiliului de Administrație al companiei.

Astfel, în urmă cu patru ani Ioan Simion a deschis, în urma unei investiții de 500.000 euro, un cabinet stomatologic al cărui succes l-a convins că sănătatea este o investiție bună. În 2011, a concesionat pentru 49 de ani clădirea fostului spital de la Poiana Câmpina, dezafectat de Ministerul Sănătății. „Până la urmă, din tot ce am preluat, a rămas o structură de beton. Totul a trebuit dat la o parte că nu se potrivea standardelor de astăzi“, își aduce aminte antreprenorul, precizând că în vara anului 2013 a început lucrările de reconstrucție. Inaugurarea a avut loc în aprilie a.c., însă lucrările continuă pentru adăugarea unor noi secții. „Spitalul va fi complet gata anul viitor, investiția totală fiind de 22 milioane euro“, spune Ioan Simion. În prezent, la spital lucrează 70 de persoane, numărul urmând să crească la 230 la momentul finalizării investiției.

În urmă cu trei ani, Confind a făcut și primii pași în agricultură: a cumpărat 242 de hectare de teren arabil lângă Balș. Apoi a început să le cultive cu cereale. „Visez după ce ne punem pe picioare să accesăm fonduri europene și să facem o fermă de vite. În loc să vinzi grâul, mai bine să faci nutreț”, spune Simion, care recunoaște că se gândește la o fermă pentru carne. „Dacă ești fraier să vinzi laptele mai ieftin decât apa, bagă-te la lapte! Asta e țara în care trăim”, încheie președintele Confind.        

 

Cine poate să-mi spună că nu va fi nevoie de mâncare? Indiferent de ce se întâmplă cu industria de petrol și gaze, de mâncare vor avea nevoie toți!

Ioan Simion, președinte CA Confind