O licitație electronică a fost inițiată de Serviciul de Informații Externe pentru procurarea de medicamente în valoare de peste șapte milioane de lei.

Printre produsele farmaceutice solicitate se numără antidiareice, diuretice, antiinfecțioase și antiseptice pentru ginecologie, la care se adaugă medicamente pentru tratarea anemiei.

Serviciul de Informații Externe a inițiat o licitație pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (S.E.A.P.P.P.) pentru achiziția de produse și preparate farmaceutice în valoare de 7.603.381,34 lei.

Lista de articole solicitate de SIE cuprinde un număr total de 430 de produse farmaceutice.

Lista conține diferite produse farmaceutice

Medicamentele constau într-o gamă de produse, inclusiv antidiareice, diuretice, produse intestinale antiinflamatorii și antiinfecțioase, vitamine, suplimente minerale, antiinfecțioase și antiseptice pentru ginecologie, preparate antiacneice, antifungice pentru uz dermatologic și medicamente pentru tratarea anemiei.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor sau a cererilor de participare este 15 mai, ora 15:00.

Românii au noi medicamente compensate începând din 1 mai

Lista medicamentelor compensate și gratuite a fost actualizată cu opt molecule noi, asigurând accesul a sute de pacienți la acestea începând cu 1 mai.

„Actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite va intra în vigoare de la 1 mai 2023”, arată Ministerul Sănătății.

Așadar, ”medicii curanți vor avea la dispoziție noi medicamente care vor permite optimizarea tratamentului, în funcție de particularitățile fiecărui pacient”.

Această evoluție vine ca urmare a aprobării de către Guvernul României a unei hotărâri în data de 12 aprilie 2023, pe baza unei propuneri a Ministerului Sănătății.

„Actuala HG introduce alte 8 molecule noi destinate pacienților cu boli psihice, cancer mamar, hemofilie A, dermatită atopică, spondiloartrită axială, tulburări depresive majore, pentru care au fost încheiate contracte cost-volum”, arată Ministerul Sănătății.

Decizia se referă la medicamentele care pot fi eliberate atât în ambulatoriu, cât și în spital, și subliniază gradul de rambursare a acestora.

700.000 de români vor beneficia de noile medicamente

„Ministerul Sănătății își respectă angajamentul de a creşte accesul pacienţilor la medicamente noi prin includerea în lista de medicamente gratuite și compensate a opt molecule inovative.

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat (…) proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.

Actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate reprezintă o prioritate a Ministerului Sănătății care a inclus în anul 2022 de două ori mai multe molecule noi decât în 2021.

Actuala HG introduce alte opt molecule noi destinate pacienților cu boli psihice, cancer mamar, hemofilie A, dermatită atopică, spondiloartrită axială, tulburări depresive majore, pentru care au fost încheiate contracte cost-volum.

Comisiile de specialitate ale MS estimează că, aproximativ 700.000 pacienți vor beneficia de tratament cu noile molecule.

Medicii curanți vor avea la dispoziție noi medicamente care vor permite optimizarea tratamentului, în funcție de particularitățile fiecărui pacient.

Actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite va intra în vigoare de la 1 mai 2023”, a transmis recent Ministerul Sănătății.