Pentru a contracara efectele crizei globale, statul kazah va injecta in economie 15 miliarde de dolari, pentru a incuraja cresterea. Potrivit premierului Karim Masimov, 10 miliarde vor proveni din fonduri guvernamentale, in timp ce restul de cinci vin de la banca centrala. In plus fata de aceste fonduri, legislatia kazaha va mai relaxa regimul rezervelor minime ale companiilor, pentru a pune in miscare inca patru miliarde de dolari, care sunt in prezenti blocati in conturile firmelor.

Hotararea de a actiona le-a venit liderilor de la Astana dupa ce ritmul de crestere al economiei a incetinit. In loc sa e mentina la media de 10% pe care a avut-o din anul 2000 pana in prezent, PIB-ul Kazahstanului a ajuns ca in acest an sa creasca cu 5,5% potrivit prognozelor autoritatilor sau ci 4,5% protrivit Fondului Monetar International.

Economia Kazahstanului are acum doua probleme, una externa si alta interna. Cea externa este reprezentata de restrangerea cererii de petrol pe pietele internationale, ca urmare a eficientizarii consumului. Problema interna vine din incapacitatea bancilor de a refinanta credite in integralitatea lor, lucru ce restrange dractic cresterea economica.

Kazahstanul are cea mai mare economie din regiunea Asiei Centrale, bazandu-se in principal pe exploatarea vaselor sale rezerve de hidrocarburi.