Şeful misiunii de evaluare a acordului încheiat de România cu FMI, Jeffrey Franks, va sosi luni în România, urmând ca marţi să participe la unele întâlniri tehnice, care vor viza bugetul pentru 2010, a declarat reprezentantul FMI în România şi Bulgaria, Tonny Lybek, citat de Mediafax.

O echipă a FMI deja se află deja în Bucureşti, într-o vizită de trei zile, pentru discuţii tehnice în ceea ce priveşte bugetul pe 2010. Discuţiile, la care participă şi reprezentanţii Comisiei Europene, au început luni cu experţii Ministerului Finanţelor şi vizează pregătirea pentru cea de-a doua evaluare a acordului stand-by, care ar putea avea loc în ianuarie, după formarea unui nou guvern.

Lybek a afirmat anterior că data misiunii de evaluare nu a fost stabilită încă, menţionând însă că echipa FMI ar putea veni în ianuarie, după formarea unui nou Cabinet şi elaborarea programului de guvernare.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Până în prezent, România a primit primele două tranşe din împrumutul de la FMI, ce însumează 6,9 miliarde de euro. Tranşa a treia, de 1,5 miliarde de euro, era programată pentru luna decembrie, iar cea de-a patra, de aproximativ 820 millioane de euro, pentru luna martie a anului viitor.

Lybek a declarat în luna noiembrie că întârzierea adoptării unui buget credibil creează posibilitatea întârzierii următoarei tranşe de la FMI şi primirea acesteia concomitent cu tranşa a patra, respectiv la mijlocul lunii martie a anului viitor.