principalele piedici ale economiei romanesti: impredictibilitatea fiscala, modul in care functioneaza justitia, lipsa infrastructurii si calitatea educatiei.
Capital: Care este perceptia dumneavoastra asupra impactului cotei unice, introdusa anul acesta si in Romania?
Shigeo Katsu:    Cota unica functioneaza foarte bine in tari in care nu vrei sa ai un sistem complicat de taxare, din considerente ce tin de capacitatea administratiei fiscale. Are marele avantaj al simplitatii, este mai usor de administrat si iti permite sa largesti baza de impozitare, incluzand si acele elemente ale societatii care au reusit cu succes sa evite plata taxelor. Veniturile bugetare pot creste astfel chiar daca ratele de impozitare sunt mai mici. Am discutat cu oficialii romani si despre un proiect pentru mobilizarea veniturilor bugetare. Trebuie sa vedem cum functioneaza reforma administrarii fiscale.
Capital: O cota de impozit de 16% este sustenabila?
Shigeo Katsu: Cred ca ar trebui sa existe o dezbatere publica in privinta nivelului, pentru a putea spune daca 16% este prea mic sau prea ridicat, trebuie vazut la ce fel de implicare a statului se asteapta oamenii, care ar trebui sa fie rolul acestuia, ce ar trebui sa finanteze statul si ce nu. Sunt multe functii legitime ale statului pentru care, daca vrei sa le asiguri cum trebuie, sunt necesare venituri bugetare suplimentare. Problema este cum cresti aceste venituri. Cel mai bine este sa ai o dezbatere publica. Cota unica de impozitare creste atractivitatea mediului de afaceri, iar din experienta celorlaltor tari vedem ca investitiile straine cresc. Pe ansamblu, cred ca si in Romania impactul cotei unice va fi pozitiv. Oricum, in tari ca Romania am vazut ca nivelul la care este taxata munca este foarte ridicat, existand si contributii sociale mari. Nici acestea nu trebuie pierdute din vedere. In plus, mediul de afaceri considera foarte importanta predictibilitatea fiscala.
Capital: Anul acesta, Codul fiscal s-a modificat de doua ori.
Shigeo Katsu: Deci, evident, este o zona in care Guvernul nu trebuie sa uite principiul predictibilitatii. Al doilea lucru important tine de domeniul judiciar: imbunatatirea aplicarii legilor, dar si asigurarea unor practici transparente in instante. Cand auzi ca, potrivit unui sondaj Gallup, doar patru din zece oameni au incredere in sistemul de justitie si numai trei din zece persoane din comunitatea de afaceri cred ca sistemul instantelor functioneaza, cred ca este un mesaj destul de dur pentru sistemul justitiei. Al treilea impediment este infrastructura, sau in cazul Romaniei, lipsa acesteia. Problema este cum veti finanta necesarul intr-un mod eficient, sustenabil economic si financiar. Exista si un al patrulea impediment: educatia. O data ce ai intrat in UE, trebuie sa faci fata concurentei. Acum, Romania poate reuseste prin costul mic al fortei de munca, dar productivitatea muncii va juca in viitor un rol tot mai mare si de aceea si calitatea educatiei si invatamantului va fi un factor important. Aici, Romania are de recuperat.