Desigur, sfaturile lui se adresează direct celor aflați acum în carantină sau în auto izolare.

Adoptați un program strict

Pe stația spațială, am avut un program forte strâns. Practic, aveam programat totul , minut cu minut. De la trezire la culcare. Face foarte bine, ești ocupat, și nu te mai deranjează faptul că  muncețti în același spațiu în care te și relaxezi. Orice sarcină este de folos, de la aruncatul gunoaielor la udatul florilor. N-o să credeți, dar la întoarcerea pe Pământ, ce mi-a lipsit mai mult a fost tocmai acest program foarte strict.

Nu uita să te distrezi

Într-un spațiu restrâns, munca tinde să îți fure tot timpul. Și majoritatea dintre cei aflați azi in izolare lucrează de acasă. Nu e bine. Ai nevoie de timp și pentru distracție. Spre exemplu, noi ne strângeam des și ne uitam împreună la filme, ronțăiam ceva, uneori jucam cărți. Așa am văzut „Game of Thrones” de două ori. Încă un lucru: aveți mare grijă cu ora de culcare, e bine să fie aceeași mereu. Dar interacționați zilnic cu cei dragi, ajută mult pentru a trece cu bine printr-o misiune în spațiu sau o perioadă de carantină.

Dacă poți, ieși la aer

Fă câțiva pași în jurul casei, mai ales dacă ai un petic de curte. Natura mi-a lipsit cel mai mult pe stația orbitală. Foarte bine mi-a prins însă faptul că un coleg punea mai mereu o înregistrare cu sunete din natură: de la cascade năvalnice la zumzetul unui simplu țânțar. Nu e cazul tău, tu poți ieși oricând la o foarte scurtă plimbare. Țineți, însă, minte, cele mai recente recomandări spun că este bine să stai la minimum șase metri de ceilalți. Deci, ieși zilnic dacă poți, o să tea jute fantastic, dar nu îi pune în pericol pe ceilalți.

Ai nevoie de un hobby

Mulți s-au mirat că mi-am adus cărți în spațiu. Dar nimic nu se compară cu o lectură de calitate, nu de specialitate, ci una relaxantă, care să te facă să visezi. Eu aveam un număr limitat de volume, tu încă poți comanda cam orice îți dorește inima, profită! De asemenea, ai acum timp să înveți, spre exemplu, să cânți la un instrument, să meșterești ceva, să încerci să faci ceva din lut sau plastilină. Eu am luat în spațiu câteva lecții de chitară care s-au dovedit a fi foarte utile.

Tine un jurnal sau un blog

NASA studiază efectele izolării asupra oamenilor de zeci de ani, iar o constatare surprinzătoare pe care au făcut-o este legată de valoarea păstrării unui jurnal. De-a lungul întregii mele misiuni de un an, am scris despre mine aproape în fiecare zi. Dar puteți scrie și despre amintiri. Nici nu știi câte amînunte foarte interesante poți să treci cu vederea zi de zi…

Țineți legătura cu cei dragi

Oamenii de știință au descoperit că izolarea dăunează nu numai sănătății noastre mintale, ci și sănătății noastre fizice, în special a sistemului nostru imunitar. Asta este ușor de combătut dacă ții legătura mereu cu cei dragi. Tehnologia face mai ușor decât oricând să păstrezi această legătură, așa că merită să-ți faci timp să te conectezi cu cineva zilnic, familie sau prieteni. Văzut din spațiu, Pământul nu are granițe. Răspândirea coronavirusului ne arată că ceea ce împărtășim este mult mai puternic decât ceea ce ne ține deoparte, bine sau rău. Toți oamenii sunt indisolubil interconectați și, cu cât putem să ne reunim mai mult pentru a ne rezolva problemele, cu atât vom fi mai buni. Oricât de neputincioși s-ar putea să ne simțim blocați în casele noastre, întotdeauna putem face lucruri – am văzut oameni citind copiilor prin videoconferință, donând bani pentru organizații de caritate online sau ajutând vecinii mai în vârstă. Beneficiile pentru voluntar sunt la fel de mari ca și pentru cei ajutați.