Numărul de infectări noi cu coronavirus, raportat de autorităţi pentru ziua de duminică, a rămas la cote ridicate.

Care a fost gradul de pozitivare, în urma testării?

Într-un interval de 24 de ore, pe teritoriul României, au fost înregistrate 14.088 de persoane pozitive cu virusul SARS-CoV-2, dintr-un total de 43.528 teste RT-PCR și antigen efectuate.

Gradul de pozitivare este de 32,36%, transmit reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Sună de urgenţă la medicul de familie, DSP sau 112 dacă ai aceste simptome

Creșterea capacității de testare și testarea în special a persoanelor cu posibilitate crescută de a fi infectate cu SARS-CoV-2 au rolul de a depista din timp boala, cu scopul de a acorda tratament rapid celor care au contactat COVID-19, dar și pentru a preveni,pe cât posibil, răspândirea accentuată a virusului, prin limitarea contactelor pe care purtătorii virusului le au cu alte persoane.

Pentru a sprijini această activitate, persoanele care au simptome ce pot indica prezența virusului SARS-CoV-2 (febră, tuse, oboseală, dureri de cap, pierderea gustului și a mirosului etc.) sunt rugate să apeleze medicul de familie,call-centerele DSP sau numărul unic de urgență 112 pentru a solicita testarea.

Noi centre de testare pentru Bucureşti şi Ilfov. Vezi şi harta naţională a centrelor de evaluare

De asemenea, persoanele care manifestă simptome și sunt în București sau județul Ilfov se pot deplasa cu mijloace proprii, nu cu mijloace de transport în comun, la centrele special create pentru recoltarea de probe pentru testarea COVID-19. Mai multe detalii aici.

În cazul în care testul iese pozitiv, persoanele respective se pot deplasa la centrele de evaluare COVID-19 pentru a primi consultație și tratamentul necesar. Ministerul Sănătăţii a pus la dispoziţie o hartă interactivă a acestor centre la nivel naţional.

Foarte important de notat! În situația în care aveți forme severe și simptomele se manifestă agresiv, apelați numărul unic de urgență 112, mai transmit reprezentanţii ministerului.

Majoritatea pacienţilor de la ATI şi a celor decedaţi nu se vaccinaseră anti-COVID

Vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a formelor grave de COVID-19 și a deceselor.

Dintre cele 599 de persoane internate la Terapie Intensivă duminică, 23 ianuarie, 523 sunt persoane nevaccinate.

Mai mult, dintre cele 22 de decese înregistrate în ultimele 24 de ore, 20 au survenit la pacienți nevaccinați.