Google Android a fost cel mai utilizat sistem de operare, atât pe desktop, laptop, cât şi tabletă sau smartphone. Datele celor de la StatCounter arată că Android a depăşit, în martie, Microsoft Windows, având o cotă de piaţă de 37.93%, faţă de 37.91% în cazul Windows. 

“Asistăm la o schimbare istorică în lumea tehnologiei”, a declarat Aodhan Cullen, CEO, StatCounter. “Astfel se sfârşeşte era Microsoft, care a fost lider din 1980 şi până în prezent”, a adăugat acesta. Android avea o cotă de piaţă de 2,4 % în urmă cu cinci ani. Cullen a mai spus că unul dintre factorii care au dus la această premieră a fost creşterea numărului de smartphone-uri cu acces la internet şi scăderea vânzărilor de PC-uri tradiţionale. 

Cu toate acestea, dacă ne uităm doar la desktop şi laptop, Windows continue să domine piaţa, având o cotă de piaţă de 84% în luna martie. În America de Nord, Windows (toate versiunile) avea, în martie, o cotă de piaţă de 39,5%, urmat de iOS 25,7% şi Android 21,2%. În Europa, Windows are o cotă de 51,7%, iar Android 23,6%. În Asia, Android este lider cu 52,5%, iar Windows are o cotă de piaţă de 29.2%.