Windows 95 a fost un imens succes pentru cei de la Microsoft, implementarea lui pe PC-uri facandu-se dupa graficele pe care mintea bine structurata a unuia dintre cei mai injurati oameni ai planetei (Bill Gates) le-a pus la punct. Lumea a uitat foarte repede batranul Windows 3.x, interfata mai mult decat prietenoasa a Win 95 facandu-si loc cu coatele pe hardurile utilizatorilor. In 1996, Microsoft, firma careia ii este imposibil sa nu aiba cate un proces prin tribunalele americane, anunta Win 97 cu nume de cod Memphis, zice-se urmasul unui sistem de operare ce a facut inconjurul planetei. Beta release-urile sunt aruncate pe site-urile Internet si de acolo ajung in curtile beta testerilor. Cateva ajustari ici, cateva modificari colo, asta intr-un interval de timp foarte mare. Rezultatul: Windows 97 se umple de panze de paianjen in faza de beta, Microsoft prezentand publicului un copil batran: Windows 98. Ce a adus nou nou Windows 98 poate fi tradus intr-un manunchi de termeni tehnici destul de complicati, dar definitia pe care un utilizator pragmatic ar da-o ar suna cam asa: Windows 95 cu briz-brizuri. Ceea ce il interesa pe utilizator, adica stabilitatea sistemului sau de operare ramane in continuare aceeasi fata morgana. Microsoft s-a obosit sa integreze cat mai mult „noul venit” in Internet, venind cu solutii care mai de care mai aproape de mouse-ul utilizatorului obosit. Un eveniment ce a lasat un gust amar tuturor celor care au lucrat la Windows 98 este lansarea oficiala a acestuia, atunci cand, in timpul prezentarii, calculatorul care trebuia sa demonstreze calitatile progamului s-a blocat, softului nefiindu-i rusine sa-i arate marelui Bill … ecranul albastru.
Situatia nu este chiar asa de albastra precum logo-ul Windows. Unul dintre produsele care au fost si sunt apreciate de utilizatori este Windows NT. Imbratisat de cei care vor mai multe de la un sistem de operare, NT- ul s-a dovedit a fi o solutie viabila, care si-a facut loc din ce in ce mai mult pe calculatoare, mai ales pe ale acelora mai cu dare de mana, care dispuneau de masini care sa permita o rulare normala a acestuia. NT 4.0 a dat utilizatorilor speranta ca ceva-ceva se mai poate face.

Toate aplicatiile Microsoft vor avea 2000 in coada
Sfarsit de mileniu. Microsoft a invatat din greselile trecutului (?) si propune un nou produs: Windows 2000. Titulatura initiala a acestuia trebuia sa fie Win NT 5.0. Rebotezarea a fost facuta astfel: Windows NT Workstation devine Windows 2000 Professional, Windows NT Server devine Windows 2000 Server si Windows NT Server Enterprise Edition devine Windows 2000 Advanced Server. In plus, este prezentat un nou modul, Windows 2000 Datacenter Server. Pentru a fi totusi clar ca nu este vorba despre un banal Windows, toate titulaturile de mai sus sunt insotite de precizarea „Built on NT Technology”
De ce aceasta schimbare? Motivele sunt cateva si sunt demne de luat in seama. O data faptul ca, dupa cinci ani, Microsoft incearca sa se adreseze deopotriva utilizatorilor minori cat si celor majori, prin intermediul unui pachet compact. Un alt motiv a fost acela ca o parte din consumatori, dand cu nasul de titulatura „NT Workstation”, s-au speriat intr-o oarecare masura, considerand ca produsul este destinat exclusiv initiatilor in ale softului sau ca ar avea nevoie de un computer de inalta performanta, gandit sa rezolve un anumit gen de aplicatii. Au fost si cazuri in care consumatorii nu au constientizat faptul ca Win NT are aceeasi interfata prietenoasa si usor de utilizat ca Win 95. Si, nu in ultimul rand o problema rezolvata din punctul de vedere al marketingului tuturor produselor Microsoft, alinierea numelui in avangarda celorlalte produse ce vor fi aruncate pe piata in viitorul apropiat, gen Office 2000.
Daca primele trei module enumerate la inceputul articolului isi gasesc corespondente in versiunea mai mai veche a NT–ului, cel de-al patrulea, Windows 2000 Datacenter Server, este un nou venit. El este prezentat ca cel mai puternic sistem de operare server oferit de Microsoft. Suporta pana la 16 cai SMP si pana la 64 GB (depinde de arhitectura sistemului). Este optimizat pentru mari depozite de date, simulari la scara larga in domeniul stiintific si in inginerie plus proiecte de consolidare.
Windows 2000 include suport pentru hardware plug-and-play, hard-discuri de capacitate mare prin intermediul FAT 32 (NTFS va fi suportat, de asemenea), corectiii de culoare (Perceptual, Saturation, Relative Colormetric si Absolut Colormetric), Open GL nativ si acceleratori 3D.
Dincolo de conotatiile tehnice, vrea sa ne arate ca poate sa impace pe toata lumea in cazul in care vrea sa o faca. Pana acum au fost aruncate in goapa cu lei a testerilor trei beta release-uri. Parerile au inceput sa curga din toate colturile lumii si este abolut sigur ca revistele de specialitate vor lua sub lupa fiecare bug al Windows-ului 2000, avand in vedere reputatia Microsoft.