Prezent la cea de-a 41-a sesiune anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos (Elveţia), oficialul rus a afirmat: ‘PepsiCo a primit permisiunea de a finaliza toate formalităţile în vederea achiziţionării Wimm-Bill-Dann’.

Cota de piaţă a PepsiCo pe piaţa rusească a băuturilor răcoritoare nu va depăşi 45% în urma achiziţiei, iar compania americană va controla de asemenea 30% din piaţa lactatelor din Rusia.

PepsiCo a semnat în 3 decembrie un acord pentru preluarea companiei Wimm-Bill-Dann, unul din cei mai mari producători de sucuri şi produse lactate din Rusia, pentru 5,8 miliarde de dolari, a anunţat unul din proprietarii Wimm-Bill-Dann, David Yakobashvili.

‘Am semnat un acord care ne obligă să vindem acţiunile la 132 de dolari per titlu, sau 5,8 miliarde de dolari, cu condiţia ca PepsiCo să obţină autorizaţiile necesare din partea organismelor competente’, a afirmat David Yakobashvili.

Într-o primă etapă PepsiCo va prelua 66% din acţiunile WBD pentru 3,8 miliarde de dolari, şi după finalizarea acestei achiziţii ar urma să preia şi restul acţiunilor. Dacă acţiunile rămase vor fi preluate la un preţ similar cu cel din 3 decembrie, WBD va fi evaluată la 5,8 miliarde dolari. Tranzacţia de 3,8 miliarde de dolari reprezintă una dintre cele mai mari achiziţii în Rusia de către o companie străină, PepsiCo fiind interesată să se extindă pe pieţele emergente cu potenţial mare de creştere.

Wimm-Bill-Dann este lider pe piaţa de produse lactate din Rusia, numărul trei pe piaţa de sucuri şi lider pe piaţa de produse alimentare pentru copii.

În România, Pepsi este reprezentată de Pepsi Americas, care a intrat pe piaţa locală prin preluarea Quadrant-Amroq Beverages, fostul îmbuteliator local al băuturilor PepsiCo, pe care l-a integrat în anul 2006. Compania este în prezent al doilea mare jucător de piaţa locală de soft drinks.
SURSA: Agerpres