Minimum 1.000 de euro trebuie să fie venitul lunar al unui romån pentru a putea beneficia de serviciile speciale oferite de bănci clienţilor premium, deţinători ai unui card Gold. Plafonul creşte la cåteva mii cånd este vorba de un card Platinum.

Printre clienţii cei mai favorizaţi de către bănci (lăsånd la o parte beneficiarii serviciilor de private banking, care intră în altă categorie), sunt posesorii unor carduri speciale. În străinătate, clienţii premium sunt, de regulă, deţinătorii de carduri Platinum, în timp ce în Romånia aproape toate cardurile premium, fie ele de debit sau de credit, sunt de tip Gold. Doar două bănci locale au emis carduri Platinum: Banca Transilvania (BT) şi Garanti Bank. Primul demers pe acest segment a fost făcut de Banca Transilvania încă de la începutul anului trecut. „Momentul a constituit o premieră pe piaţa romånească, iar la un an de la lansare banca avea deja în portofoliu nu mai puţin de 500 de clienţi de top pe segmentul Platinum“, spune Robert Rekkers, director general al BT. În prezent, numărul posesorilor acestor carduri depăşeşte cifra de 650. Venitul minim pe care trebuie să-l aibă o persoană pentru a folosi un card Visa Platinum emis de BT este de 3.500 de euro pe lună.

Lucrurile sunt ceva mai simple în ceea ce îi priveşte pe posesorii cardurilor Gold, produs oferit de un număr mai mare de bănci. De pildă, Banca Transilvania a emis peste 8.000 de carduri Gold, spre deosebire de cele cåteva sute de tip Platinum. „Emiterea cardurilor premium depinde de situaţia conturilor clientului (sold sau rulaj), precum şi de alte criterii de istoric al relaţiilor cu banca“, spune Adrian Apolzan, director retail client service al ING, instituţie bancară care administrează carduri Gold. Ultima intrată pe acest segment este Volksbank.

Serviciile sunt cele care dau valoare unui card premium

Pentru cei care îşi doresc servicii de top asociate cardului, există însă anumite condiţii preliminare solicitate de bancă: un venit constant de minimum 1.000 de euro lunar (suma diferă de la bancă la bancă), bani viraţi în conturile băncii emiţătoare a cardurilor. Chiar şi aşa, un cåştig de 1.000 de euro lunar nu garantează obţinerea cardului, în cazul în care clientul este înregistrat ca restanţier la Biroul de Credite.

Avantajele cardurilor premium sunt serviciile. Cele comune pentru clienţii Gold şi Platinum, oferite de mai toate băncile, sunt asigurările gratuite pe timpul călătoriilor în străinătate, eliberarea de numerar în regim de urgenţă în cazul pierderii sau furtului cardului, discounturi la plata cu cardul către anumiţi furnizori etc. Alte avantaje sunt accesul în saloane VIP sau business lounge în aeroporturile din întreaga lume, reduceri la marile lanţuri hoteliere şi la companii de închiriere de maşini, acces la cluburi private, acces gratuit sau tarife preferenţiale în peste 250 de restaurante, cluburi de noapte, spa-uri şi cluburi de fitness. Serviciile sunt oferite clienţilor prin intermediul parteneriatelor individuale încheiate de bănci pe teritoriul Romåniei; în prezent, băncile iau în calcul extinderea acestui gen de colaborări. „Se poartă discuţii pentru dezvoltarea unor parteneriate“, spune Alin Merer, director de marketing al băncii Volksbank. În cazul Băncii Transilvania, un prim astfel de parteneriat a fost încheiat cu firma Priority Collection, pe baza căruia clienţii primesc alte două carduri de membru, Priority Pass şi Priority Traveller. „Primul card permite accesul în peste 500 de saloane VIP şi business lounge din aeroporturi, precum şi discounturi la hoteluri, închirieri de maşini, cluburi de golf etc., prin intermediul Priority Traveller“, explică Robert Rekkers.

Carduri superpremium

În străinătate, există şi cardurile superpremium. MasterCard le numeşte World Signia, Visa – Infinite, iar American Express – Black Card.

114-15468-22_robertrekker_27_c.jpg«Posesorii de Visa Platinum beneficiază de servicii şi de avantaje care se adresează exclusiv acestui segment.»
Robert Rekkers, director general, Banca Transilvania

3.500 de euro este venitul minim lunar pe care trebuie să-l demonstreze un romån pentru a beneficia de statutul de client Platinum al Băncii Transilvania