Piaţa mondială a sistemelor de operare pentru calculatoare şi servere este estimată de Gratner 28,9 miliarde de dolari în acest an. Această valoare reprezintă un avans de 7,2% faţă de 2007, se arată într-un comunicat al companiei de consultanţă IT&C. Potrivit suresei citate, până în 2012 veniturile generate din vânzările de sisteme de operare vor depăşi 37,5 miliarde de dolari. Dar, împotriva estimărilor optimiste, piaţa se va confrunta cu câteva şocuri, estimează analiştii Gartner.

"Înlocuirea sistemului Unix de către Linux, schimbările în comportamentul utilizatorilor şi eforturile anti piraterie vor continua să modeleze piaţa şi să-i schimbe dinamica", comentează Matthew Cheung, senior research analyst la Gartner. Acesta adaugă că sistemul de operare pentru Linux pentru servere consemnează cea mai mare rată de creştere şi a devenit principalul înlocuitor pentru Unix datorită raportului avantajos cost-performanţă, a disponibilităţii pe scară largă a resurselor de suport şi a costului de întrţinere redus.

Şocurile de care aminteşte Gartner vor veni de pe urma adoptării pe scară din ce în ce mai largă de noi tehnologii precum virtualizarea sau procesoarele multi-core. De asemenea, conceptul livrării de software sub formă de servicii va schimba modul în care acţionează canalele de distribuţie şi modelul de business în retail-ul IT.

Analiştii Gartner mai estimează că vânzările de PC-uri vor fi, pe termen scurt, principalul factor de impulsionare a vânzărilor de sisteme de operare, iar sfârşitul ciclului de viaţă a sistemului Windows XP şi debutul pe piaţă a primului update important pentru Windows Vista, Service Pack 1, ar putea spori veniturile Microsoft în acest segment. De asemenea, succesul demersurilor anti piraterie ale producătorului se software îi va aduce venituri suplimentare.

Pe termen lung, suportul pe care organizaţiile guvernamentale îl acordă iniţiativelor open-source, dublat de aspectele legate de costuri vor determina adopţia de sisteme de operare Linux în pieţele emergente, în timp ce scăderea continuă a preţurilor echipamentelor hardware şi cererea crescută din aceleaşi pieţe vor creşte vânzările de PC-uri cu sisteme de operare preinstalate.

Data: 19 mai 2008