Senatorul USR Elena Spătaru a afirmat în plen că este o bătaie de joc acest proiect de lege şi că actuala coaliţie a pus în pericol accesarea fondurilor europene din PNRR.

”Acest proiect va fi votat de USR, dar tratează într-o mică măsură problemele pe care noi le-am ridicat cu această lege. În continuare, această lege pune pumnul în gură avertizorilor de integritate şi în continuare puneţi în pericol dezvoltarea României blocând PNRR-ul”, a declarat ea.

Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, i-a cerut Elenei Spătaru să își încheie prezentarea, iar aceasta a răspuns: ”Finalizez, Dumneavoastră aţi finalizat cu totul!”

Dispută în Senat pe tema legii avertizorilor de integritate

Președintele interimar al Senatului a venit la tribună și a spus că ”isteria nu salvează România”.

”Cu tot dragul din lume, dacă vrem să vorbim pe un ton civilizat, despre o lege normală, putem să vorbim ca să înţeleagă lumea. Dacă vrem să bifăm altă criză de nervi de la microfonul Senatului, putem să o bifăm şi pe asta în aplauzele colegilor de partid”, a declarat Alina Gorghiu.

Aceasta a adăugat că s-a mers cu această lege în Parlament şi ”au dat greş de două ori, dintr-un motiv anume, că nu sunt suficient de atenţi”.

”Banii nu se pierd, banii sunt la dispoziţia României, dar tocmai pentru că este un subiect foarte important şi această directivă trebuia transpusă, s-a făcut un dialog constant cu Comisia Europeană”, a spus Alina Gorghiu, subliniind că ”este un singur cuvânt care se elimină, cuvântul ”temeinice” din articolul 6.

”Este sugestia Comisiei, care ne spune că banii din PNRR, cu această modificare a legii, vor fi în România” a mai afirmat președintele interimar al Senatului.

PNRR, deblocat cu un singur cuvânt

Proiectul de modificare a Legii avertizorilor de integritate a fost depus luni, 13 martie, la Parlament și a fost semnat de Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Alina Gorghiu și Alfred Simonis. Are loc modificarea unui singur alineat.

Inițiativa votată de Senat prevede modificarea unui singur alineat din legea inițială (nr. 361/2022) votată de PSD și PNL. Acesta se referă la datele pe care trebuie să le conțină raportarea avertizorului de integritate, scrie romania.europalibera.org.

Practic, este eliminat doar cuvântul „temeinice” din sintagma „indicii temeinice”.

Potrivit expunerii de motive a inițiatorilor, modificarea legii e necesară pentru închiderea evaluării Comisiei Europene legată de cererea de plată nr. 2 din PNRR și deblocarea plății de aproape 3 miliarde de euro. Modificarea are loc după ce Comisia Europeană a transmis că legea în forma ei inițială (nr. 361/2022) nu transpune corect directiva europeană privind avertizorii de integritate.