Vestea proastă este că, cel mai probabil, rezerva valutară va continua să scadă, având în vedere că Banca Națională a României a intrat deja într-o perioadă în care intervine semnificativ pe piața monetară, pentru crește nivelul lichidităților și a evita creșterile dobânzilor medii ROBOR. 

Așa cum a mai arătat Capital, băncile au atras recent, într-o singură licitație, peste 12 miliarde de lei, nivel nematins din 2013. 

Pentru a putea împrumuta băncile cu lei, BNR se foloește de rezerva de valută, ceea ce înseamnă că nivelul rezervei va continua să scadă pe măsură ce BNR va fi forțațtă să intervină pentru a păstra dobânzile. 

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au scăzut cu 1%, la 31,060 miliarde de euro, în august comparativ cu nivelul de la finalul lunii iulie, se arată într-un comunicat al instituţiei.

În cursul lunii au avut loc intrări de 837 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi altele.

De asemenea, au avut loc ieşiri de 1,155 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,448 miliarde de euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 august 2018 au fost de 34,508 miliarde de euro, faţă de 34,845 miliarde de euro la 31 iulie 2018.

Plăţile scadente în luna septembrie 2018 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 199 milioane euro. 


Te-ar putea interesa și: