Primele zile de tranzacţionare din 2008 au demarat cu stângul, atât pentru dolarul american, cât şi pentru pieţele de capital. Datele rele sosite din economia americană au determinat o scădere a dolarului şi a burselor. Raportul ADP (Automatic Data Processing) cu privire la situaţia forţei de muncă din sectorul privat a arătat că economia SUA a creat în decembrie numai 40.000 de locuri de muncă, faţă de 189.000 în luna precedentă. Însă, surpriza nu a venit de aici, ci de la raportul oficial, cu doar 18.000 de locuri de muncă, mult sub estimările din piaţă (70.000). În acelaşi timp, rata şomajului a crescut la 5%, faţă de 4,7% în luna noiembrie. Ca urmare, şansele ca Federal Reserve să devină mai agresivă în campania de reducere a dobânzii la dolar au crescut pe măsură. Astfel, dacă înainte de publicarea datelor, şansele ca Fed să reducă dobânda în şedinţa de la finele lunii ianuarie erau de aproximativ 20%, în prezent, acestea sunt de 76%.
În aceste condiţii, dolarul a încasat o trântă serioasă, scăzând în raport cu euro de la 1,4589 (închiderea din 31 decembrie 2007) la 1,4824 (maximul sesiunii din 4 ianuarie). Cum deja în piaţă a început să se vorbească de iminenţa unei recesiuni în Statele Unite în acest an, nici indicii bursieri nu au performat mai bine, aceştia înregistrând scăderi de peste 5%. Însă, tocmai reapariţia fenomenului de aversiune faţă de risc în rândurile investitorilor a determinat, paradoxal, creşterea dolarului faţă de euro, la 1,4662. Motivaţia: reducerea şanselor ca ECB să ridice dobânda de referinţă la euro la proxima sedinţă (deşi o măsură necesară), în special datorită turbulenţelor din pieţele financiare.
Cu toate acestea, limbajul ECB va rămâne în continuare hawkish, din cauza creşterii inflaţiei, iar dobânda tot va fi ridicată, chiar dacă mai târziu. Concluzia: acest mic rebound al dolarului nu va dura mult.
sursa: www.wbs.ro