„România se află într-un con de lumină favorabilă şi de încredere din partea pieţelor financiare şi a investitorilor direcţi, dovezile recente în acest sens fiind ultimele investiţii anuntaţe – De’Longhi, Bosch, Vos Logistisc şi Fencs Industries, precum şi vânzarea obligaţiunilor pe piaţa din SUA.
România a atras 1,5 miliarde dolari din vânzarea de obligaţiuni pe 10 ani la un randament de 6,875%, cererea din partea investitorilor fiind mult mai mare – de aproape 7 miliarde de dolari. Această deschidere din partea investitorilor trebuie speculată şi trebuie căutate activ căi de prelungire a sa. A trecut vremea metodelor simpliste de reducere a cheltuielilor şi a deficitului, care au avut partea lor de eficienţă. Este momentul unor strategii elaborate şi inteligente care să stimuleze angajările, investiţiile străine şi locale, producţia, creşterile pe anumite sectoare pe care România poate fi competitivă”, a menţionat Claudiu Cazacu, Chief Analyst X-Trade Brokers Români.
Potrivit unei analize X-Trade Brokers, leul a fost din nou, în ianuarie 2012, o monedă stabilă, marcând o variaţie de doar 0,26%, după 1,09% pe întregul an 2011. În luna ianuarie, euro a scăzut comparativ cu majoritatea monedelor importante ale lumii şi cu cele Central şi Est europene, singurele aprecieri fiind marcate faţă de dolarul american (1,15%)  şi – la un nivel nesemnificativ- faţă de yenul japonez, respectiv cu 0,32%.
Euro a recuperat uşor în faţa dolarului american, pe seama instituirii unor reguli bugetare mai stricte la nivelul UE-25, prin limitarea deficitului structural la 0,5% din PIB, dar şi pe seama mai multor aşteptări din partea investitorilor pentru soluţionarea în cele din urmă a problemei spinoase a datoriei Greciei deţinută de investitorii privaţi.  ,,În acelaşi timp, dolarul a avut de suferit de pe urma semnalelor că o nouă rundă de injecţii de lichiditate este posibilă din partea Fed în SUA. Închiderea poziţiilor speculative a condus la o corecţie pozitivă pentru forint, în ciuda unor semne de întrebare care planează în privinţa Guvernului de la Budapesta şi a paşilor pe care acesta pare să îi facă în direcţia solicitărilor UE. Apetitul pentru risc în creştere a favorizat de asemenea forintul, a precizat Claudiu Cazacu.
Zlotul, la rândul său, s-a apreciat considerabil în prima lună a anului, respectiv cu 5,38%, iar în acest caz mişcarea s-a datorat prioritar evoluţiilor remarcabile ale economiei poloneze. Polonia a avut în 2011 cel mai rapid ritm de creştere din ultimii trei ani, respectiv de 4,3%, iar aceste rezultate au fost anunţate în ianuarie, influenţând aprecierea zlotului. În plus, investiţiile fixe au crescut, la fel şi exporturile susţinute inclusiv de zlotul mai slab din trecut.