Spitalele din România au început să fie pline de pacienți care au dezvoltat forme grave post-COVID, iar acest lucru se întâmplă cel mai des în cazul persoanelor nevaccinate. Referitor la tratament, medicii spun că în acest caz, tratamentul nu este la fel de eficient și pot rămâne cu sechele majore.

„Plămânii, faptul că sunt afectați, sunt așa numitele opacități alveolare, practiv, se vede că plămânul nu primește suficient de mult aer. Nu este aerat, aerul se vede mai negru și am fi văzut o rafiografie puțin mai intensă”, a spus un medic pentru stirileprotv.ro.

Acesta a vorbit despre cazul unei paciente de 72 de ani, internată de urgență la spital, cu insuficiență respiratorie. Se pare că virusul i-a afectat 80 la sută din plămâni, iar femeia a ajuns pe mâna medicilor la 7 zile după ce a fost diagnosticată pozitiv, iar după trei săptămâni de tratament a reușit în sfârșit să respire mai bine.

O reacție în acest sens a venit și de la Luiza Iorga, medic specialist pneomologie. Aceasta susține că dacă pacienta se prezenta mai devreme la spital, boala nu ar fi devenit atât de severă.

„A stat acasă în ideea că poate manageria, nu a avut nevoie de oxigen, a spus că s-a simțit mai confortabil acasă și nu s-a prezentat la medic. Dacă venea de la debut se observa și radiografia cu afectarea severă și decideam internarea pacientei”, a spus aceasta.

Semnal de alarmă tras de medici

La rândul ei, Beatrice Mahler, manager Marius Nasta trage un semnal de alarmă în legătură cu haosul din spital. Aceasta susține că sunt cazuri severe la secția de penumologie, iar cele mai multe persoane sunt cele care credeau că s-au vindecat de COVID.

„Secția de pneumologie este plină și sunt cazuri severe, cazuri care necesită oxigeno-terapie, cazuri de persoane care credeau că au trecut cele 5 zile s-au vindecat de Covid. Cele 5 zile la un pacient cu comorbidități și un pacient care este nevaccinat înseamna trecerea doar în etapa a doua de evoluție a bolii Covid”, a spus medicul.

Simin Florescu, managerul Spitalul Victor Babeș susține că persoanele nevaccinate au crezut că nu se mai poate întâmpla nimic rău, însă infectarea cu varianta Omicrona. fost una extrem de gravă.

El a explicat că o mare parte din pacienți sunt persoane tinere, care nu suferă de alte boli.

„Mulți care nu s-au vaccinat, au zis „Hai că acum Omicron este simplu” și din păcate au făcut o formă severă cu Omicron. Infecțiile cu Omicron sunt mai ușoare, de regulă la cei vaccinați.

Există cazuri la care, chiar dacă sunt tineri, chiar dacă sunt supli, chiar dacă aparent nu au alte boli, au făcut o formă gravă și care necesită recuperare respiratorie îndelungată și tot felul de alte probleme care îi afectează calitatea vieții”, a explicat medicul.

În acest sens, cei mai mulți medici le recomandă pacienților infectați să meargă în centrele de evaluare în primele 2-3 zile de la debutul bolii. Ei pot primi tratamentul adecvant și pot evita ca boala să se agraveze.