COVID-19 reprezintă „cea mai mare criză globală pentru copii din istoria noastră din ultimii 75 de ani”, este analiza realizată de UNICEF, care într-un raport făcut public joi avertizează că pandemia răstoarnă practic orice măsură de progres pentru copii, printre care o „creștere uluitoare cu încă 100 de milioane de copii cufundați în sărăcie, aproximativ 1,8 copii în fiecare secundă de la jumătatea lunii martie 2020″, arată Rainews.

„Drumul pentru a recâștiga terenul pierdut este lung și, chiar și în cel mai bun caz, va fi nevoie de șapte-opt ani pentru a recupera și a reveni la nivelurile de sărăcie pre-Covid pentru copii”, explică UNICEF într-un comunicat.

„De-a lungul istoriei noastre, UNICEF a contribuit la crearea unor medii mai sănătoase și mai sigure pentru copiii din întreaga lume, cu rezultate excelente pentru milioane de persoane”, a declarat directorul general al UNICEF, Henrietta Fore.

UNICEF cere încheierea pandemiei

Acum, aceste rezultate sunt în pericol. Pentru a răspunde, a recupera și a reimagina viitorul fiecărui copil, UNICEF continuă să solicite investiții în protecția socială, în capitalul uman și în cheltuielile pentru o redresare incluzivă și rezilientă. 

Astfel, UNICEF cere încheierea pandemiei și inversarea regresului alarmant în sănătate și în alimentația copiilor – inclusiv prin valorificarea rolului vital al UNICEF ​​în distribuirea vaccinului împotriva COVID-19; reconstruirea mai solidă prin asigurarea unei educații de calitate, protecție și sănătate mintală bună pentru fiecare copil; consolidarea rezilienței pentru a preveni, a răspunde și a proteja mai bine copiii de crize – inclusiv noi abordări pentru a pune capăt foametei, a proteja copiii de schimbările climatice și a regândi cheltuielile pentru calamități.