Medicul Tudor Ciuhodaru a comentat vestea tragică venită din judeţul Iaşi, potrivit căreia zece persoane au murit, în ultimele zile, după ce au băut spirt. Autorităţile cred că oamenii au băut alcool sanitar contrafăcut, în loc de alcool etilic, cum scria pe eticheta produsului.

Medicul atrage atenţia că alcoolul metilic este extrem de toxic, doza letală fiind de doar 30 de mililitri. El este incolor şi poate fi uşor confundat cu alcoolul etilic şi tocmai de aceea nimeni nu ar trebui să folosească alcool de provenienţă necunoscută. Iar spirtul nu trebuie băut, spune clar Tudor Ciuhodaru.

“Este foarte periculos să bei spirt, de aceea tragem încă un semnal de alarmă, să nu utilizați alcool sanitar de proveniență necunoscută sau care nu e destinată utilizării sanitare.

Aceste cazuri sunt extrem de severe. Au un pronostic extrem de rezervat. Ne-am mai confruntat în 2013 cu un asemenea caz, tot în această zonă. Atunci 30 de persoane și-au pierdut viața din cauza alcoolului contrafăcut.

Alcoolul metilic este foarte toxic. Doza letală de 30 de mililitri. E incolor, volatil și inflamabil și se aseamănă cu alcoolul, de aceea e ușor de confundat. În clinică, după o perioadă de latență de la 1 la 36 de ore apar fenomene grave, rapid mortale, caracterizate prin dureri de cap, tulburări de vedere mergând până la orbire, cele digestive și alterarea stării generale”, a declarat medicul ieşean pentru Antena 3.