Potrivit informaţiilor secrete obţinute de Statele Unite, coronavirusul este probabil, dar nu cu siguranţă, natural şi nu produs într-un laborator din China, a declarat generalul Milley.

Nu prea natural

”Există multe zvonuri şi speculaţii în multe feluri de presă, bloguri etc. N-ar trebui să fiţi surprinşi că am ajuns într-adevăr interesat de asta şi că a trebuit să studiez cu atenţie multe informaţii secrete. Şi în acest moment aş spune doar că sunt neconcludente, deşi majoritatea dovezilor par să încline spre natural. Dar nu ştim sigur”, a spus generalul.

Chinezii dau vina pe americani

Luna trecută, un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing a scris pe Twitter că epidemia ar fi putut fi adusă în Wuhan de armata americană. Guvernul Statelor Unite a condamnat afirmaţia, iar preşedintele Donald Trump a citat-o când a numit coronavirusul, în declaraţiile de presă, ”virus chinezesc”.

Nu iese fum fără foc

În februarie, Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV), susţinut de statul chinez, a ripostat la zvonurile privind sintetizarea artificială a virusului în laborator. În aceeaşi lună, o echipă de 27 de cercetători a publicat în revista medicală Lancet o declaraţie de condamnare a teoriilor conspiraţiei care ”nu fac altceva decât să producă teamă, zvonuri şi daune care periclitează colaborarea internaţională pentru combaterea virusului”. Autorii au susţinut că ”majoritatea covârşitoare” a oamenilor de ştiinţă au ajuns la concluzia că virusul a pornit de la animalele sălbatice.