‘Sistemul bancar se va consolida şi vor mai rămâne vreo patru bănci universale. Consolidarea va începe anul viitor’, a spus Groningen.

Acesta a mai precizat că multe dintre băncile străine îşi vor vinde reprezentanţele din România.

‘Cred că de anul viitor vom avea câteva tranzacţii. Asta este părerea mea’, a spus preşedintele Raiffeisen.

Potrivit lui Ionuţ Dumitru, economist şef la Raiffeisen Bank, singurele firme care o duc bine în momentul de faţă în România sunt cele care exportă.

‘Pentru anul acesta văd o scădere economică de 2 la sută, iar pentru anul viitor o creştere de 2 la sută. Faptul că avem o creştere de 2 la sută nu se va simţi, nu este un scenariu optimist, după ce am avut o scădere de 7 la sută şi respectiv 2%. O creştere cu 2% este mică’, a declarat economistul Raiffeisen.

Potrivit acestuia, procentul de 2 % nu se va simţi în nivelul de trai.

‘România are nevoie de o creştere de 4-5%. Eu văd o creştere de 3-4 % undeva în 2012-2013’, a mai spus Dumitru.

El a mai afirmat că pentru sfârşitul acestui an vom avea o inflaţie de 8,2 la sută.

‘România trebuie să aplice reforme structurale pe piaţa muncii, în calitatea infrastructurii, în sistemul de sănătate sau cel educaţional’, a spus Dumitru.
Economistul şef al Raiffeisen, a menţionat că în momentul de faţă singurul sector care are creşteri este cel industrial. ‘Industria reprezintă 27 % din PIB. Asta se datorează în principal exporturilor unor firme mari precum Dacia, Nokia, firme din sectorul auto sau al aparatelor electrice’, a spus Dumitru. Principalii piloni din acordul de finanţare externă (n.r. împrumutul de la FMI) pe care se baza reluarea economiei au eşuat, a mai spus Dumitru.

‘Aici intră arieratele care, în loc să se elimine, au început să crească mai mult şi, de asemenea, taxele au fost crescute. Aici mă refer la TVA, CAS şi accize’, a spus economistul Raiffeisen.
SURSA: Agerpres