În plus, a face un grătar, indiferent unde, necesită multă atenție pentru că avem de-a face cu focul și orice greșeală ne poate costa.

Există o greșeală foarte frecventă pe care profesioniștii spun că o observă de multe ori: nu este atinsă temperatura corectă, potrivit HuffingtonPost.

Este o greșeală făcută adesea și poate avea loc în diferite momente în timpul pregătirii unui grătar. Temperatura corectă a alimentelor este importantă atât pentru gustul preparatului, cât și pentru a ne proteja de bolile transmise prin alimente.

Tot ce trebuie să știți despre grătar și temperatură?

Așezați carnea pe grătar la momentul potrivit!

Potrivit lui Meathead Goldwyn, autorul cărții „The Science of Great Barbecue and Grilling”, temperatura intră în joc chiar de la început când vine vorba de preîncălzirea grătarului.

„De obicei durează 15 minute pentru ca metalul grătarului să ajungă la o anumită temperatură”, a spus el.

De unde știm când a venit timpul să-ți punem carnea? Goldwyn a spus că zona de mijloc a grătarului ar trebui să fie caldă. Destul de simplu, nu? Acum vine și momentul în care controlul temperaturii devine cel mai important.

Controlați mereu căldura grătarului!

Ca și în cazul preparării alimentelor în cuptor, temperatura la care doriți să fie grătarul variază în funcție de ceea ce gătiți, spune Susie Bulloch, creatoarea blogului ”Hey, Grill, Hey”.

„Cu orice tip de grătar, aveți multă flexibilitate în ceea ce privește controlul temperaturii”, a spus ea.

Dacă gătiți o friptură mai groasă, cotlete de porc sau pulpe de pui, ea recomandă să începeți la o temperatură mai scăzută și apoi să terminați la o temperatură foarte ridicată. „Așa obțineți acel gust inconfundabil, de cărbune, la sfârșit”, explică ea.

Acesta este și motivul pentru care este important să vă configurați grătarul în două zone. „Jumătate din grătar ar trebui să fie fierbinte, iar cealaltă parte nu”, afirmă Goldwyn.

Diferitele tipuri de carne necesită căldură diferită

Partea fierbinte a grătarului ar trebui să aibă căldură directă, în timp ce cealaltă parte nu; aerul cald din partea fierbinte a grătarului va circula peste mâncare și va fi suficient.

Diferitele tipuri de carne necesită o căldură diferită.

„Dacă puneți la grătar o bucată mai mare de friptură de vită sau un pui întreg, cel mai bine ar fi să utilizați căldură indirectă și să folosiți grătarul ca un cuptor”, spune el, adăugând că în acest fel carnea se va face mai uniform.

„Căldura directă este mai bună pentru bucățile mai mici de carne și pentru legume. Nu doar căldura din interiorul grătarului contează. Temperatura internă a ceea ce gătiți este de asemenea importantă”, adaugă acesta, amintind că este bine să folosim un termometru de bucătărie.

Nu adăugați niciodată sosul prea devreme!

Dacă adăugați sos sau o marinată la carne, acesta este încă un exemplu în care momentul și temperatura sunt importante. Experții spun că este important să nu adăugați sosul sau marinata prea devreme, deoarece zahărul se arde.

„ Chiar înainte de a întoarce bucata de carne pe cealaltă parte, când este gătită în proporție de 70%, atunci adăugăm sosul”, a menționat Goldwyn.

„Dacă puneți sosul prea devreme, zahărul se va carameliza și se va arde. Există o linie fină între carbonizat și ars”, adaugă acesta.