La jumătatea lunii iunie, Guvernul a anunțat că vânzarea unui pachet de 26,6% din acțiunile deținute de stat la Rompetrol Rafinare va fi realizată prin licitație cu acordarea dreptului de preferinţă acţionarului majoritar, iar preţul de adjudecare va trebui să fie de cel puţin 200 milioane de dolari. Într-un interviu acordat revistei Capital, Azamat Zhangulov, vicepreședinte senior al KMG Internațional, spune că acest „proces de privatizare“ va dura aproximativ 10 luni, cel mai probabil licitația urmând să fie organizată în prima parte din 2016.

Așa cum am menționat deja, litigiul cu acționarul majoritar al companiei care administrează cea mai mare rafinărie din România în funcție de capacitatea de prelucrare a fost stins la începutul anului 2013 prin încheierea unui memorandum de inţelegere. Conform actului, kazahii s-au angajat să răscumpere 26,6% din acţiunile Rompetrol Rafinare cu 200 de milioane de dolari şi să înfiinţeze, împreună cu statul român, un fond de investiţii de până la un miliard. În prezent statul român prin Ministerul Energiei deține un pachet de 44,69% din acțiunile Rompetrol Rafinare. 

„Nu poți muta rafinăria altundeva“

La începutul lunii septembrie 2010, în contul emisiunii de obligațiuni, statul român a pus sechestru asigurător pe mai multe active ale companiei după ce kazahii au plătit statului doar 54 milioane de euro din creanța moștenită de la Dinu Patriciu, fostul proprietar al grupului Rompetrol, care se ridica la 570 milioane de euro. În contul acestora, grupul a plătit în cei 7 ani dobânzi totala circa 250 milioane de dolari. În același timp, obligațiunile nerăscumpărate la scadență au fost convertite în acțiuni în favoarea statului român în acord cu prevederile legale. „Sechestru activelor a reprezentat o măsură de precauție. Procesul a fost finalizat în februarie-martie 2013, imediat după memorandum și nu mai există bază legală pentru menținerea lui“, declară reprezentantul KMG Internațional. „Vom lucra împreună cu Ministerul Finanțelor în vederea ridicării sechestrului, care nu ar trebui să reprezinte o problemă ținând cont că activele sunt imobile. Nu poți muta rafinăria altundeva, rămâne acolo unde este acum“, spune Zhangulov, precizând că statul român nu are niciun beneficiu de pe urma acestui fapt. „Din punctul de vedere al companiei, am avut de suferit de pe urma acestui sechestru pentru că nu am putut folosi activele ca și gaj pentru a demara investiții noi. Ni se pare un pic ciudat. Pe de o parte, guvernul ne cere să demarăm investiții pentru a crea noi locuri de muncă, pe de altă parte suntem limitați în materie de active pe care le putem folosi drept gaj pentru a obține finanțare și a demara noi investiții. Nu putem înțelege pe deplin această poziție“, ne-a declarat vicepreședintele grupului.

Potrivit acestuia, operațiunile rafinăriei nu sunt afectate de sechestru, însă afectează alte lucruri mici care sunt importante pentru angajați. Întrebat la ce valoare se ridică „pierderile“ menținerii sechestrului, Azamat Zhangulov a menționat că nu au fost făcute calcule însă „noi suntem limitați în capacitatea noastră de a atrage noi finanțări, pentru că nu ne putem folosi activele ca garanție pentru noile investiții, iar acest aspect este unul foarte ciudat pentru noi“. El a dat ca exemplu câteva zeci de mașini ale companiei aflate în proprietatea rafinăriei care au fost încredințate angajaților, dar aceștia nu pot să le achiziționeze, să le vândă sau să le repare. „Am mai avut ceva probleme în urmă cu mulți ani când unii angajați și-au cumpărat apartamentele alocate anterior de companie. Sunt puține apartamente, dar chiar și așa acești oameni nu le pot folosi“, oferă un alt exemplu reprezentantul KMG Internațional. Totodată, el spune că mai există sechestru pe unele active nesemnificative, instalații vechi, care nu pot fi scoase de pe platformă pentru a curăța zona. „Pentru mine, aceste lucruri mici care puțin câte puțin afectează activitatea, mă îngrijorează. Nu este normal să nu îți poți controla activele.“

Se așteaptă la competitori

La începutul anului, reprezentanți din cadrul Ministerului Economiei anunțau că un fond de investiții din Arabia Saudită s-a arătat interesat de licitația pe care statul vrea să o organizeze pentru vânzarea pachetului minoritar de la Rompetrol Rafinare. Întrebat dacă se așteaptă la competitori, Azamat Zhangulov spune că sunt puține șanse ca cineva să fie interesat de un pachet minoritar, mai ales că este vorba de un sector în care investitorii doresc să dețină controlul, însă nu exclude această posibilitate.“Ne așteptăm să apară cineva dat fiind faptul că este un proces deschis, iar probabil că acea companie ar fi interesată să obțină documentații cu privire la activități, însă nu ne putem imagina ca o companie să plaseze o ofertă de 200 milioane de dolari pentru 26% din acțiunile rafinăriei.“

El adaugă că în cei aproape opt ani de la preluarea The Rompetrol Grup au fost realizat investiții de peste 1,5 miliarde de dolari „pentru a menține în stare bună activele rafinăriei, dar și pentru a dezvolta activitățile de profil."

„Vom fi încântați să avem un nou acționar/partener, cu care vom vorbi despre felul cum vom distribui investițiile. În cazul în care va apărea un nou investitor, vom discuta despre modul de distribuire a creditelor anterioare și a noilor investiții în rafinărie. Ar fi o situație foarte bună și pentru noi, dar trăim într-o lume reală și înțelegem situația de facto“, mai spune vicepreședintele grupului petrolier.

Grupul KMG International este deținut integral de compania națională de petrol și gaze din Kazakhstan – KazMunayGas. Pe plan intern, Grupul operează Petromidia Năvodari – cea mai mare rafinărie din România (peste 5 milioane de tone/an), Vega Ploiesti – cea mai veche unitate de profil în funcţiune (1905) şi singurul producător intern de bitum rutier şi bitum modificat cu polimeri, divizia de petrochimie – cu o capacitate de productie de 220.000 de tone de polimeri/an şi singura entitate de profil din România in funcţiune, dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 740 de puncte de alimentare (stații Rompetrol, Partener Rompetrol, Rompetrol Expres, baze interne de 9 și 20 mc), 230 de stații distribuție GPL auto, 9.000 de puncte de distribuție butelii și 3 stații de îmbuteliere GPL la Constanța, Arad și Bacău. La acestea se adaugă și gestionarea a 6 depozite directe (Arad, Craiova, Mogoșoaia, Simleul Silvaniei, Vatra Dornei şi Zărnești) și unul indirect în incinta rafinăriei Petromidia.

 

Azamat Zhangulov: Discutăm cu guvernul ca investițiile realizate să fie luate în considerare mai târziu

Capital: Domnule Zhangulov, procesul de achiziționare a pachetului minoritar trenează de mult timp. De ce?
Azamat Zhangulov:
Cu șapte luni în urmă au avut loc anumite schimbări la nivel de minister. Au fost desemnați oameni noi, care au evaluat situația și au reluat procedura de la capăt. Dar au reușit. Progresul din partea guvernului a devenit vizibil acum. Putem vedea progrese nu doar pe hârtie, au fost luate deja unele măsuri. Pe 11 iunie a fost publicat un draft al strategiei de privatizare și acum avem o idee despre graficul de privatizare.

Capital: Ce pași urmează până la licitație?
A.Z.:
Programul de privatizare va dura aproximativ 10 luni. Acum că strategia de privatizare a fost aprobată, am reluat discuțiile cu privire la stabilirea unui grafic de realizare a prevederilor memorandumului, precum înființarea fondului și altele. Cel mai probabil vom finaliza acest grafic la început de toamnă.

Capital: Referitor la fondul de investiții de un miliard. La finele anului 2013 ați anunțat că toate investițiile vor fi trecute în stand-by până la aprobarea memorandumului.
A.Z.:
Nu am oprit investițiile. Anul trecut am realizat investiții de aproximativ 60 milioane de dolari. Pentru acest an avem un plan de investiții de 160-170 milioane dolari. Principala investiție vizează revizia capitală a rafinăriei din această toamnă. De asemenea ne extindem și rețeaua de benzinării. Investițiile de anul acesta sunt finanțate din lichiditățile proprii. Recent am reușit să ne îmbunătățim activitatea operațională. Am discutat cu guvernul posibilitatea de a considera aceste investiții ca fiind realizate în cadrul obligațiilor noastre din cadrul fondului. Realizăm aceste investiții în absența unor obligații scrise, dar cu intenția ca acestea să fie luate în considerare mai târziu.

Capital: Cotația actuală a țițeiului nu este tocmai favorabilă companiilor din acest sector. Ce estimări aveți pentru acest an referitor la rezultatele Rompetrol Rafinare?
A.Z.
: Estimăm că rezultatul EBITDA de anul acesta nu va fi mai mic decât rezultatul anului trecut, în jur de 150 milioane dolari. Rafinăria funcționează în parametri excepționali. Rafinăm 14,7 mii tone pe zi – nivelul maxim, la fel și producția de motorină. Spre exemplu, trei ani în urmă capacitatea operațională zilnică era de 11 – 11,5 mii tone pe zi. Acesta este rezultatul unei foarte bune activități operaționale a rafinăriei, dat fiind faptul că am rafinat mai mult de 5 milioane de tone de materie prima și ne-am îmbunătățit foarte mult costurile operaționale.  Aceste îmbunătățiri nu au rezultat din reducerea costurilor cu personalul, fiind doar îmbunătățiri ale operațiunilor, prin reducerea consumului, prin scăderea pierderilor, prin îmbunătățirea procedurilor de achiziție și din toate celelalte activități.