Victorie pentru Sebastian Kurz, după ce a fost reales sâmbătă preşedinte al Partidului Popular austriac (ÖVP). Potrivit agenților de presă internaționale, discursul său la congresul formaţiunii a fost dominat de opoziţia sa faţă de primirea migranţilor.

Amintim faptul că, Sebastian Kurz, care vineri a împlinit 35 de ani, nu a avut contracandidat şi a fost reales lider al ÖVP cu 533 din cele 536 (99,4%) de voturi ale participanţilor la congresul ce a avut loc sâmbătă la St. Pölten.

Trebuie menționat faptul că procentul de 99,4% este cel mai bun rezultat pe care l-a primit vreodată un președinte al partidului ÖVP. Totodată, până în prezent, predecesorul direct al lui Kurz, Reinhold Mitterlehner, care a fost ales lider al partidului cu voturile a 99,1% din delegați în 2014, deținea cea mai bună valoare, scrie vienna.at.

În ceea ce prievște declarațiile sale, cancelarul a subliniat faptul că odată ce în Austria au venit începând din 2015 peste 120.000 de migranţi din Orientul Mijlociu şi Africa, această ţară nu mai poate primi şi alţi refugiaţi, întrucât nu va putea să-i integreze.

Sebastian Kurz pune cetățenii țării pe primul loc

El a subliniat faptul că prima responsabilitate a Austriei rămân cetățeni, apoi restul.

”Mai presus de orice, avem de asemenea o responsabilitate faţă de ţara noastră pe care trebuie să o îndeplinim”, a indicat el referitor la problema migranţilor.

Totodată, Kurz a vorbit în cadrul discursului și despre investigarea sa de către justiţie pentru mărturie mincinoasă făcută în faţa unei comisii parlamentare în dosarul de corupţie ”Ibizagate”, investigaţie pe care a pus-o pe seama unei opoziţii tot mai agresive împotriva lui.

Trebuie menționat faptul că în acel dosar este inculpat fostul lider al formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPÖ), Heinz-Christian Strache, care a fost vicecancelar în guvernul de coaliţie format de ÖVP şi FPÖ.

Coaliția s-a destrămat în anul 2019, în momentul în care o înregistrare video cu camera ascunsă a fost făcută publică. Imaginile erau dintr-o pensiune din Ibiza în iulie 2017 și îl arată pe Strache vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus.

În cadrul conversației, acesta îi promite femeii contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa politică înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfăşoare câteva luni mai târziu.