Sebastian Burduja anunță investiții majore în energia verde pentru orașe inteligente
Orașele reprezintă veritabile motoare de creștere economică într-o economie modernă, a declarat marți ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul celei de-a noua ediții a Galei „Smart City Industry Awards” (SCIA), organizată sub tema „Orașul Viitorului: Tehnologie, Date și Administrație Eficientă”.
Orașele sunt o condiție cheie pentru dezvoltarea economică
„Teoria Băncii Mondiale, validate din plin de practică, este că nu există dezvoltare economică fără dezvoltare urbană. Orice economie dezvoltată a lumii este o economie urbanizată și dacă există motoare de creștere într-o economie, acestea sunt orașele. Și dacă există orașe dinamice, ele trebuie să fie orașe inteligente”, a subliniat Burduja, făcând trimitere la teoria Băncii Mondiale care corelează dezvoltarea economică cu cea urbană.
Ministrul Energiei a prezentat rezultatele concrete ale apelului de finanțare pentru producția de energie verde destinată instituțiilor publice.
„Un apel foarte drag nouă este cel pentru producția de energie verde pentru instituții publice. Am obținut din Fondul pentru Modernizare bani gratis, bani europeni, 700 de milioane de euro. Am depășit în contracte semnate 2,3 miliarde de lei, undeva la 325 de megawați. Cel mai mare proiect e la Iași – nouă megawați – dar sunt proiecte care se vor face până la finalul anului sau în decurs de 12 luni și care vor asigura energie verde pentru consumul propriu al instituțiilor publice, al comunităților”, a precizat Burduja. Printre proiectele majore se numără cel de la Iași, cu o capacitate de nouă megawați.

Datorită succesului apelului anterior, Ministerul Energiei va lansa până la finalul anului o nouă rundă de finanțare, de această dată incluzând și componenta de stocare.
„Cred că este un exemplu de bună practică. A fost atât de atractiv apelul încât, până la finalul anului, dacă totul merge bine, vom lansa un nou apel și de data asta vom face eligibilă și partea de stocare, pentru că mulți beneficiari ne-au spus avem panouri fotovoltaice, dar ne trebuie și baterii și asta vom face”, a declarat ministrul.
Energie solară pentru blocurile de locuințe prin „Urban-Up”
Printre noutățile prezentate s-a numărat și programul „Urban-Up”, conceput în oglindă cu Electric-Up, dar destinat asociațiilor de proprietari. Cu o finanțare de aproximativ 100 de milioane de lei, proiectul va permite montarea de panouri fotovoltaice și baterii de stocare pe clădiri rezidențiale.
„Un alt proiect important este ‘Urban-Up’, în oglindă cu Electric-Up, probabil îl cunoașteți. ‘Urban-Up’ este pentru asociația de locatari din bugetul Ministerului Energiei, undeva la 100 de milioane de lei și astfel vom permite asociațiilor de locatari să-și monteze panouri fotovoltaice pe blocuri împreună cu baterii de stocare și practic să-și susțină, de asemenea, parte din costurile cu energia”, a explicat Burduja.
Evenimentul organizat de Asociația Română pentru Smart City (ARSC), în parteneriat cu Guvernul României, a adus în prim-plan soluțiile de digitalizare și eficientizare administrativă pentru orașe. Tema din acest an – „Orașul Viitorului” – a adunat factori de decizie, experți și lideri de proiecte care conturează direcțiile de transformare urbană în România.