Efectul întârzierii temporale a schimbărilor climatice înseamnă că acțiunile întreprinse acum pentru reducerea emisiilor de carbon vor începe să fie vizibile doar peste câteva decenii.

Temperaturile globale vor continua să crească

Chiar și în cel mai optimist scenariu de reducere a emisiilor de carbon, unul mult mai ambițios decât oricare altul, se preconizează că temperaturile medii globale vor continua să crească până în anii 2050. Și chiar în timp ce încep să scadă, spre sfârșitul secolului vor fi mai mari decât sunt acum, scrie Axios.com.

După unele scenarii care circulă pe rețelele de socializare, anul acesta nu am asistat la cea mai fierbinte vară din viața noastră, ci la cea mai rece vară din restul vieții noastre.

Nu există o „aplatizare a curbei”

Cu excepția inventării unei tehnologii-minune care ar putea scoate carbonul din atmosferă, iar asta e ceva imposibil, nu există nicio soluție la schimbările climatice. Iar asta face din schimbările climatice ceva complet diferit față de celelalte provocări majore cu care se confruntă omenirea.

Pentru că, spre deosebire de pandemia Covid-19, nu există o „aplatizare a curbei” schimbărilor climatice, cel puțin nu într-un interval de timp pe termen scurt.

Negarea, ignorarea sau disperarea

Nu ar trebui astfel să fie surprinzător că reacția la schimbările climatice tinde să se încadreze în trei categorii largi: negarea, ignorarea sau disperarea.

„Tendința de a nu avea copii din cauza temerilor legate de schimbările climatice este în creștere și afectează ratele fertilității mai repede decât orice tendință precedentă în domeniul scăderii fertilității”, spun analiștii Morgan Stanley.

Raportul grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) publicat recent conținea câteva idei optimiste pe fondul unei serii de informații alarmante despre efectele încălzirii globale.

Prin urmare, trebuie să avem mai multă încredere în ceea ce privește avertismentul privind schimbările climatice și mai multă certitudine cu privire la capacitatea noastră de a influența viitorul prin acțiuni de combatere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Sursa foto: Dreamstime