Deși titlu tratatului sugerează că acoperă doar contrafacerea bunurilor fizice, cum ar fi medicamentele, acordul va avea un domeniu mai larg, incluzînd „distribuția prin internet și tehnologia informației”.
Potrivit Electronic Frontier Foundation (EFF), ACTA include o clauză de obligare a furnizorilor de servicii de internet să ofere informații despre cei care sunt suspectați de încălcare a drepturilor de autor fără mandat judecătoresc, facilitînd astfel industriei muzicale intentarea de procese și suspendarea site-urilor necomerciale de tip BitTorrent.
Scandalul din SUA
În urma acțiunilor întreprinse de Statele Unite împotriva Megaupload, al doilea cel mai mare site de sharing din lume după numărul de utilizatori, FileSonic a dezactivat serviciile de file sharing. Două legi menite a lupta împotriva pirateriei online se află în dezbaterea Congresului american:  Stop Online Piracy Act (SOPA) (Legea pentru Stoparea Pirateriei Online) și Protect Intellectual Property Act (PIPA) (Legea care protejează Proprietatea Intelectuală).
Criticii acestor două acte normative susțin că rolul lor este acela de a cenzura web-ul. Şapte milioane de adeziuni au fost strânse contra celor două leg, iar site-urile Departamentului de Justiţie şi ale FBI au fost atacate de hackeri.
Ce prevăd SOPA și PIPA
Cele două acte normative cotestate de industria online sunt susținute de producătorii de la Hollywood, deoarece ele vizează în principal ilegală a copiilor filmelor şi altor producţii media. Dacă vor fi adoptate, ele permit Departamentului de Justiţie al SUA şi deţinătorilor de drepturi de autor să ceară închiderea sau blocarea site-urilor acuzate că ”permit sau facilitează pirateria”.
SOPA obligă de asemenea motoarele de căutare, precum Google sau Yahoo, să nu mai afișeze printre rezultatele căutărilor site-urile care încalcă legislația privind drepturile de autor.
Împotriva celor două propuneri de lege, SOPA și PIPA, au manifestat atât Wikipedia, WordPress, Boing Boing, Craigslist cât și Reddit, nume mari din industrie. Ei susțin că prevederile acestor legi permit instaurarea cenzurii online și distrug inovația.
Printre contestatarii legilor anti-piraterie din SUA s-a numărat și Neelie Kroes, comisarul european pentru agenda digitală din UE, care a declarat că ”reglementarea internetului trebuie să fie eficientă, proporționată și să apere beneficiile unui internet deschis”. Totuși alți colegi de-ai săi din Comisia Europeană au declarat că în acest an trebuie revizuită legislația privind apărarea proprietății intelectuale.
Sperietoarea Megaupload
Ofensiva Statelor Unite ale Americii împotriva pirateriei online a făcut deja o victimă: megaupload.com. Site-ul a fost închis în urma acuzațiilor de încălcare gravă a drepturilor de autor.  Mai mulți directori ai Megaupload au ajuns după gratii, printre care și fondatorul Kim Dotcom, pe numele lui adevărat Kim Schmitz, de 37 de an, care a fost arestat în Noua Zeelenadă.
Site-ul este acuzat că ar fi adus prejudicii de o jumătate de miliard de euro prin nerespectarea drepturilor de autor.
Citește și: Legea care a condus la închiderea site-urilor americane pentru o zi