Va fi o lovitură teribilă pe care Ucraina o va încasa, în contextul războiului devastator pe care Vladimir Putin l-a pornit la finalul lunii februarie. Teritoriul Ucrainei ar putea fi rupt în bucăţi, pe modelul anexării Peninsulei Crimeea de către ruşi în 2014.

Rusia are de gând să rupă din teritoriul Ucrainei! Sunt în lucru deja mai multe referendumuri

Potrivit unor oficiali de rang înalt din Statele Unite, Rusia a demarat deja planuri concrete pentru organizarea de referendumuri în mai multe oraşe pe care le controlează în regiunile de est ale Ucrainei.

Totul se întâmplă pentru a încerca să atragă aceste zone mai aproape de Rusia, este mesajul oficialilor de la Washington, citaţi de agenţia DPA.

Care sunt regiunile unde ucrainenii vor fi chemaţi la vot, în vederea apropierii de Rusia?

Rusia are de gând să organizeze astfel de referendumuri la Herson, Zaporojie, în regiunile separatiste Luhansk şi Doneţk, precum şi în părţi din Harkov, a explicat oficial senior din Consiliul pentru securitate naţională de la Washington.

„Conducerea rusească a dat instrucţiuni oficialilor să înceapă să organizeze aceste referendumuri. (…)

Pe măsură ce Rusia se pregăteşte pentru referendumuri, avem informaţii că oficialii au declanşat verificări ale candidaţilor la rolul de administratori ai acestor teritorii. Şi că aceste mişcări ar putea avea loc chiar în următoarele săptămâni”, a precizat oficialul american.

Rezultatele votului vor fi manipulate, atrag atenţia americanii

Statele Unite consideră că indiferent de ce vor vota oamenii, Moscova va manipula rezultatele acestor referendumuri şi va susţine ulterior, în mod fals, că ucrainenii vor să se unească cu Rusia.

Oficialul american afirmă că este critic să fie expusă şi contracarată această dezinformare prin care Kremlinul ar putea pretinde că ucrainenii aflaţi în regiunile din estul ţării vor să se alipească de Rusia.

Oficialii ruşi înşişi se aşteaptă ca prezenţa să fie scăzută şi referendumurile să nu reflecte voinţa poporului, indică datele adunate până acum de către serviciile americane.

Trebuie amintit că, în acest moment, ruşii controlează doar puţin peste jumătate din Doneţk, iar liderii proruşi din regiunile separatiste Luhansk şi Doneţk au exclus organizarea de referendumuri înainte ca Rusia să obţină controlul complet asupra acestei zone.