Se taie aceste pensii?! Este informația momentului în România. Se întâmplă până pe 31 decembrie

Marcel Ciolacu a vorbit miercuri, 2 noiembrie, despre ordonanța de energie și ordonanța care privește pensiile speciale, asumată ca și jalon în PNRR până la 31 decembrie.

„Ordonanța pe energie, cred că din punctul de vedere la toată lumea, este prioritatea 1, de aici pornim construcția bugetului; și nu numai ordonanța de energie, și ordonanța în ceea privește pensiile speciale, pe care ne-am asumat-o ca și jalon în PNRR până la 31 decembrie.

E normal să știm ce economii facem de la pensiile speciale, ce efort bugetar este pentru a compensa pe energie și pe urmă să construim acest buget, pentru prima oară, pe programe și nu pe cifre”, a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu spune că pensiile militare nu sunt pensii de serviciu

De asemenea, liderul social democrat a subliniat și că pensiile militare nu sunt pensii de serviciu, în opinia lui.

„Părerea mea, și susțin acest lucru, pensiile militarilor nu sunt pensii de serviciu, nici unde în lume, că vorbim de Europa sau vorbim de Statele Unite, sunt pensii ocupaționale. Dacă există anumite excepții, de 5-10 pensii, unde se trebuie intervenit, e cu totul altceva, dar din câte știu eu nu este cazul”, a completat președintele PSD.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a spus că trebuie introduse mai multe „corecții de disciplină financiară”, astfel încât pensiile să nu mai fie mai mari decât salariul.

„Vedeți, toate aceste zvonuri se duc și produc o serie întreagă de atitudini și decizii care nu sunt tocmai potrivite cu realitatea şi am vrut să combatem aceste zvonuri, pentru că, dincolo de orice, este vorba de o decizie politică în conformitate cu contextul actual și sunt argumente, nu numai ale noastre, sunt argumente, inclusiv ale studiului Băncii Mondiale prin care păstrează pensiile militare în actuala structură.

Cred că același lucru trebuie spus și pentru personalul din Ministerul Justiției. Este foarte clar că trebuie să ne asumăm ca prin această ordonanță să producem acele corecții de disciplină financiară astfel încât pensiile să nu mai fie mai mari decât salariul, iar inclusiv partea de criteriu de vârstă care a produs o anumită temere în sistem este una care se va produce într-o abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens.

Ca atare, fiecare dintre noi, când ajungem la o anumită vârstă, indiferent unde ne desfășurăm activitatea, ajungem la un anumit nivel de înțelepciune profesională și atunci avem această datorie, cel puțin de conștiință personală, astfel încât să dăm înapoi unui sistem care ne-a format și de la care am beneficiat de tot ceea ce am realizat în viață, minimum de cunoștințe profesionale.

Și chestiunea aceasta este foarte simplă într-un sistem, indiferent că este civil sau militar, pentru că trebuie să lăsăm după noi o moștenire. Moștenirea nu poți s-o lași decât împărtășind cu cei care fac parte din generația care urmează să ne ia locul mâine sau poimâine”, a spus Nicolae Ciucă.