Analiştii merg şi mai departe şi consideră că ziua de joi, 9 mai 2019, poate fi „Punctul Zero” pentru noua structură a Uniunii Europene.

În condiţiile în care s-a vorbit fără sfială despre criza în care se afla blocul comunitar şi despre pericolul reprezentat de partidele xenofobe şi ultranationalste, cele 10 puncte ale documentului fac în primul rând un apel la unitate.

La primul punct, textul vorbeşte de o singură Europă, unită în jurul valorilor comune. Pentru prima dată, dispare ideea unei Europe cu mai multe viteze, în care sunt discrepanțe între statele membre, scrie ProTV.

Nu puţini au fost cei care au vorbit şi despre înfiinţarea unei armate a Uniunii Europene, iar înzestrarea ei trebuie să fie la nivelul angajamentelor Uniunii.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a adresat un mesaj de unitate la Sibiu şi a subliniat că împreună pot fi depăşite situaţii de criză. „Este simbolic că am fost aici în Sibiu, la 15 ani de la marea extindere a UE”, a spus Angela Merkel.

„Cred că acest oraş este un simbol pentru schimbările puternice din Europa, pentru că avem minoritatea germană care trăieşte foarte bine cu românii. Am discutat despre problemele UE, putem discuta unii cu alţii cu două săptămâni înainte de alegerile europene despre toate subiectele. Am dovedit că şi în situaţii de criză suntem solidari.