Ajutor financiar pe lângă pensie pentru pensionari

Un număr de aproximativ 4 milioane de pensionari vor beneficia în octombrie de un ajutor financiar pe lângă pensie. Acesta se acordă pensionarilor cu venituri reduse în două tranșe egale. Prima tranșă a fost acordată deja în luna ianuarie, iar a doua tranșă va fi acordată începând de luni, odată cu livrarea pensiilor pe luna octombrie.

Concret, pensionarii cu venituri de până în 1.500 lei, primesc în octombrie un ajutor financiar de 500 de lei . Cei care au venituri între 1.501 și 2.000 de lei vor primi 400 de lei. De asemenea, vor primi un ajutor de 300 de lei pensionarii care au venituri cuprinse între 2.001 – 3.000 lei.

„Pensionarii cu venituri până în 1.500 de lei vor primi 1.000 de lei, între 1.501 și 2.000 de lei vor primi 800 de lei, iar între 2.001 și 3.000 de lei vor primi 600 de lei. Aceste sume sunt prevăzute a se da în două tranșe egale.

Prima tranșă, amintesc, a fost dată în luna ianuarie, urmând ca a doua transă să fie acordată începând chiar de luni, când începe achitarea pensiilor.

De acest ajutor financiar vor beneficia peste 4 milioane de pensionari. Pe talonul de pensie sunt evidențiate distinct aceste ajutoare financiare, separat, față de pensie”, a confirmat și șeful Casei Naționale de Pensii (CNPP), Daniel Baciu la Antena 3.

Legea pensiilor va fi gata până la 1 ianuarie 2024

Premierul Marcel Ciolacu a declarat recent că își dorește ca până la 1 ianuarie să fie promulgată noua lege a pensiilor. Până la 1 noiembrie ar trebui să se încheie toate procedurile în privința pensiilor speciale.

Premierul a menționat că, împreună cu Banca Mondială și cu Comisia Europeană, s-a decis să se meargă pe varianta prin care se închid inechitățile în interiorul legii pensiilor.

Până în noiembrie 2023, toate pensiile vor fi recalculate. Pensiile vor fi majorate apoi cu până la 20%, spunea ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Majorarea pensiilor va costa statul român 16 miliarde de lei, fix cât va încasa de la mediul privat în urmă creșterii taxelor și a impozitelor.

Ministrul Finanțelor preciza că recalcularea pensiilor se va baza pe două elemente principale. Primul element este valoarea de referință a punctului de pensie. Al doilea element este numărul de puncte, care se calculează ca un raport între salariul lunar al persoanei pensionate și salariul mediu brut din economie.