Ministerul Muncii și Solidarității Sociale merge pe varianta ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, a anunțat joi, 9 martie 2023, că un grup de lucru în ceea ce priveşte salariul minim adecvat a fost constituit la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale în vederea transpunerii directivei europene în legislaţia naţională. În prezent, se merge pe varianta ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu pentru că în țara noastră „nu calculează nimeni salariul median în mod oficial”.

„Am constituit un grup de lucru la nivelul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale în vederea transpunerii directivei europene în legislaţia naţională. Din grupul de lucru fac parte reprezentanţi ai mai multor instituţii care au atribuţii în domeniu, fie că e vorba de instituţii din subordinea Ministerului Muncii, precum Inspecţia Muncii sau instituţii din afara ministerului precum Institutul Naţional de Statistică.

Mergem pe varianta ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu pentru că, în România nu calculează nimeni salariul median în mod oficial. Şi, atunci, varianta de 60% din salariul median ar presupune alte modificări şi alte calcule pe care să le facă INS în plus, dar directiva ne dă posibilitatea să alegem între cele două variante – şi, implicit, în această situaţie, alegem varianta ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu”, a declarat, joi, Cristian Vasilcoiu în timpul prezentării raportului „Corelarea salariului minim cu necesarul pentru un trai minim decent: studiu de politică publică”. El consideră bine-venit studiul privind costul unui trai decent.

ONG-urile și patronatele s-au declarat nemulțumite de studiul respectiv

„Noi, în România, în momentul de faţă avem un paralelism legislativ din păcate. Avem prevederi legale care ne spun că salariul minim se stabileşte anual în Consiliul Naţional Tripartit, prin negocieri între Guvern, sindicate şi patronate.

Mai avem o lege la care face şi studiul referire, votată de Parlamentul României, care a legat salariul minim de acest coş de trai decent, însă nicio instituţie nu l-a calculat oficial în România până acum.

INS ar fi trebuit să facă asta, dar are nevoie de nişte modificări legislative. De aici şi tema acestui studiu, astfel încât să şi poată să îl calculeze. Nefiind oficial calculat, niciodată într-o instituţie de stat – nu s-a putut aplica legea în cauză”, a adăugat Cristian Vasilcoiu.

Acesta a precizat, totodată, că mai multe ONG-uri şi fundaţii locale au constituit o alianţă şi au făcut un calcul, însă există „tot felul de reclamaţii cu privire la acest calcul”. Spre exemplu, reprezentanţii patronatelor au spus că au fost luaţi ca indici preţul de la raft din supermarketurile Carrefour ori aceştia ar trebui comunicaţi oficial de Institutul Naţional de Statistică (INS). În plus, patronatele au ridicat problema că studiul respectiv a fost făcut în oraşe mari, unde nivelul de trai şi salariile sunt mai mari, astfel că nu este o cercetare corelată la nivel naţional.

„Sunt mai multe chestiuni tehnice care momentan fac ca această lege să nu fie pusă în aplicare, însă eu cred că până la urmă această lege va rămâne şi fără obiect, dat fiind faptul că vom aplica directiva europeană”, a zis Cristian Vasilcoiu.