Acum, americanii analizează posibilitatea de a relaxa normele care limitează folosirea de către pasageri a telefoanelor mobile şi a altor aparate electronice la bordul avioanelor. Un purtător de cuvânt al Agenţiei Federale a Aviaţiei (FAA) din Statele Unite a recunoscut acest lucru, potrivit AFP.

Un grup de reflecţie urmează să se reunească marţi şi miercuri pentru a face recomandări Agenţiei Federale a Aviaţiei în termen de o săptămână. Grupul va ‘examina chestiunile de securitate şi posibilitatea unor schimbări ale reglementărilor în vigoare’, scrie sursa citată.

În prezent, pasagerii nu pot folosi aparatele pentru a telefona, trimite sau primi e-mailuri ori să utilizeze reţelele de comunicaţie fără fir (Wi-Fi) din cauza temerilor că aceste aparate pot interfera cu sistemele de navigaţie ale avioanelor. De asemenea, pasagerii trebuie să îşi închidă toate aparatele electronice în momentul decolării şi aterizării.

FAA recunoaşte că ‘pasagerii sunt foarte interesaţi de folosirea aparatelor electronice la bordul avioanelor’, a subliniat un purtător de cuvânt al agenţiei într-un e-mail trimis AFP.

Experţii sunt de părere că aceste precauţii sunt de acum depăşite, mai ales după ce FAA a permis piloţilor anul trecut să înlocuiască în cabină manualele de instrucţiuni tipărite cu tabele electronice.

‘Pasagerii sunt din ce în ce mai sceptici în legătură cu interdicţia de a folosi numeroase aparate electronice pe durata integrală a zborurilor’, a menţionat senatorul democrat de Missouri Claire McCaskill care a cerut FAA încă din 2012 să îşi relaxeze politica în domeniu. ‘Temerile provocate de această aparatură nu mai sunt de actualitate’, a mai afirmat ea, potrivit AFP.

Capital.ro scria în urmă cu o lună că adevăratul motiv pentru care telefoanele mobile trebuie oprite este acela că în timpul decolării telefoanele încearcă să se conecteze la antenele de la sol, ceea ce înseamnă afectarea serioasă a rețelei, adică un adevărat hoas pentru operatori. Mai multe detalii pot fi citite aici