Se schimbă radical toate pensiile din România! 65 de ani, vârstă de pensionare standard

Se schimbă radical toate pensiile din România! Noua lege a pensiilor prevede o vârstă de pensionare general valabilă. Astfel, vârsta de 65 de ani va fi aplicabilă atât pentru pensionarea femeilor, cât și a bărbaților. În plus, stagiul complet de cotizare a fost stabilit la 35 de ani. Cel minim va fi de 15 ani. Totodată, potrivit proiectului, punctul de pensie va fi de 81 de lei.

Proiectul prevede și anumite condiții de reducere a vârstei de pensionare. Astfel, vârsta standard de pensionare de 65 de ani va putea fi atinsă prin creşterea vârstelor standard de pensionare. Potrivit eşalonării pregătite de iniţiatorii legii, se dorește un sistem echitabil, pe care consideră că îl pot implementa și prin anumite mecanisme de reducere a vârstei de pensionare.

Din expunerea de motive a proiectului de lege aflăm că se dorește implementarea unui „sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar”.

Acesta va fi realizat prin „prin includerea în noua legislaţie a unei formule de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivităţii, a unui mecanism de indexare a pensiilor clar şi corelat cu realităţile economice”.

„Noul mecanism de indexare va avea la bază indicatori reali şi predictibili, care să genereze încredere în sistem concomitent cu asigurarea unei predictibilităţi reale a evoluţiei pensiilor publice”, se mai arată în document.

Guvernanții au prevăzut și un mecanism care să asigure sustenabilitatea sistemului în ceea ce privește cheltuielile cu pensiile. Ele „se vor concentra pe menţinerea ca pondere în valoarea totală a PIB-ului, astfel încât indicatorul de sustenabilitate pe termen mediu şi lung să nu indice un risc ridicat”.

Cuantumul pensiei va reflecta activitatea profesională și contribuțiile

Potrivit expunerii de motive, prin noua lege se dorește „întărirea principiului contributivităţii astfel încât cuantumul pensiei să reflecte activitatea profesională şi contribuţia la sistemul public de pensii, în raport de veniturile realizate de asigurat”.

Noile prevederi vor fi aplicate tuturor beneficiarilor sistemului public de pensii, de aceea trebuie să fie sustenabile.

„Aplicarea formulei de calcul doar pentru noii pensionari nu reprezintă o opţiune, deoarece excluderea de la aplicarea noii formule a pensiilor aflate în plată ar reprezenta o nouă inechitate, ceea ce ar genera noi nemulţumiri şi, pe cale de consecinţă, obţinerea drepturilor în instanţă”, aflăm din documentul citat.

Documentul anunță și implementarea principiului echitabilității pentru toţi beneficiarii sistemului public de pensii. Fiecare pensionar trebuie să primească o pensie adecvată contribuției aduse la bugetul asigurărilor sociale de stat

„Proiectul de lege supus aprobării îşi propune ca, din sistemul de pensii din România să fie eliminate inechităţile dintre beneficiarii sistemului în vederea restabilirii încrederii în sistemul public de pensii. Sistemul de pensii trebuie să asigure un nivel de viaţă decent pensionarilor, în condiţiile menţinerii sustenabilităţii bugetare”, se arată în Expunerea de motive, potrivit news.ro.

Tot aici aflăm că de aceea este necesar să se intervină asupra întregului sistem de pensii în ceea ce privește „stagiul de cotizare, formula de calcul şi mecanismele de indexare”.

Ce este stagiul de cotizare contributiv

Sistemul de pensii din România se bazează pe principiile Contributivităţii, Solidarităţii sociale și Egalității. Expunerea de motive oferă și o definiție pentru „stagiul de cotizare contributiv”.

„Proiectul de lege defineşte stagiul de cotizare contributiv ca fiind perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii”, potrivit documentului.

Totodată, stagiul complet de cotizare este definit drept perioada de timp în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv, cu scopul beneficierii de reducerea vârstei standard de pensionare. Acest lucru va permite oamenilor să obțină pensia de limită de vârstă sau pensia anticipată. Stagiul complet de cotizare fost stabilit la 35 de ani.

Stagiul minim de cotizare este definit de noua lege drept perioada minimă de timp în care asigurații trebuie să contribuie la sistemul de pensii pentru a avea dreptul la o pensie pentru limita de vârstă. Acesta a fost stabilit a fi de 15 ani.