AUR cere României și Republicii Moldova să inițieze consultări pentru a reunifica statul român

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a solicitat vineri, 2 decembrie 2022, Guvernului de la Bucureşti şi Guvernului de la Chişinău să inițieze consultări bilaterale, dar și cu partenerii europeni şi cu aliații euro-atlantici, pentru a stabili etapele şi măsurile concrete în vederea reunificării statului român şi a naţiunii române.

Congresul Naţional al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) a adoptat vineri, în unanimitate, rezoluţia intitulată „Marea Unire din nou”.

„Suntem în Cetatea Marii Uniri, într-un moment de sărbătoare şi, de aceea, Biroul Naţional de Conducere a hotărât să propunem Congresului o rezoluţie, care se vrea una a desăvârşirii Unirii. Reîntregirea naţională este proiectul nostru de ţară. Noi am avut curajul de a ne transforma într-o avangardă a mişcării de renaştere naţională românească, dar încă mai avem de crescut.

Noi trebuie să fim apostolii acestui neam, apostolii răsăritului luminat de cel de Sus, Hristos, iar pentru asta trebuie să ne nevoim mai mult, să răbdăm mai mult, să muşcăm din noi atunci când poate că revolta ne umple, când poate lucrurile nu sunt atât de bine înţelese de fiecare. AUR este oastea care poate să învie din nou neamul românesc”, a declarat, vineri, Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR.

PSD speră că România și Republica Moldova se vor uni în viitorul apropiat

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a anunțat, la rândul său, că Republica Moldova este cel mai vulnerabil stat la războiul declanșat în Ucraina, de aceea, ar trebui să devină rapid stat membru NATO și UE, iar cea mai simplă cale este prin unirea sa cu România.

„Cel mai vulnerabil stat la conflictul total nejustificat de pe teritoriul Ucrainei este Republica Moldova. Trebuie să ne hotărâm – lăsăm Republica Moldova să se întoarcă sub influenţa sovietică, mai devreme sau mai târziu? Intrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova va dura zece ani de zile cel puţin.

Sau ai varianta mai scurtă în care România se uneşte cu Republica Moldova şi Republica Moldova cu România. Eu mi-aş dori varianta mai scurtă ca România să se unească cu Republica Moldova. Nu poţi să laşi o ţară pradă din nou Rusiei.

Destinul românilor din Republica Moldova trebuie să fie acelaşi cu al românilor din România – UE şi NATO. Am înţeles că în acest moment foarte mulţi români doresc unirea cu Republica Moldova. Categoric trebuie referendum în ambele state. Adică trebuie un parcurs normal. Nu se mai fac uniri cu arma în mână”, a declarat, joi, Marcel Ciolacu.

„Războiul din Ucraina nu este un război între Rusia şi Ucraina. Este un război dintr-un dictator, un agresor şi o ţară suverană, civilizată. A atacat total incorect”, a adăugat liderul social-democraților, relatează România TV.