Partidul Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a depus, miercuri la Parlamentul României, un proiect de Lege cu privire la interzicerea utilizării insectelor în producţia de hrană pentru populaţia umană.

„În condiţiile în care omenirea este supusă unei manipulări oribile, zeloase şi din ce în ce mai agresive, pentru a normaliza utilizarea în alimentaţia umană a insectelor şi larvelor, considerăm absolut necesară şi de extremă urgenţă reglementarea interzicerii consumului insectelor şi viermilor, atât ca alimente de sine stătătoare, cât şi ca ingrediente.

Prin această propunere legislativă, susţinem interzicerea producerii, importului, publicităţii şi comercializării acestora, respectiv interzicerea alocării de fonduri pentru a cerceta introducerea gândacilor în alimentaţia umană”, arată comunicatul de presă emis de AUR.

Proiectul de lege a fost transmis, miercuri, Biroului permanent al Senatului îi are ca iniţiatori pe deputaţii George Simion, Lilian Scripnic, Sorin Muncaciu şi pe senatorul Claudiu-Richard Târziu.

Petre Daea s-a opus politicilor Uniunii Europene de a aproba consumul de insecte

Petre Daea (PSD), ministrul Agriculturii, a declarat recent că nu este de acord cu politicile Uniunii Europene privind consumul de gândaci. Acesta a sugerat că românii sunt obișnuiți cu mâncarea tradițională românească și aceasta nu poate fi înlocuită.

„Nu mâncaţi făină de greieri! Ce căutaţi cu greierii? Lăsaţi-i să cânte acolo unde sunt! Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnaţi, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiţi acuma ouăle de găină cu vreun vierme. Eu, de regulă, ca inginer agronom, combat gândacii, nu-i mănânc. Să ne întoarcem la mămăliga noastră”, a declarat ministrul Agriculturii în cadrul unor interviuri televizate.

În anul 2021, Comisia Europeană a aprobat lăcustele pentru consum alimentar, iar în 2022 a fost introdus în alimentaţie şi greierele. Pe lângă acestea, se poate consuma viermele galben de făină. Se pare că românii sunt destul de reticienţi la consumul de insecte, motiv pentru care nici nu se găsesc pe rafturile magazinelor din România.

În schimb, de când românii au început să practice mai intens serviciile de livrare a mâncării la domiciliu, s-a observat un interes sporit pentru bucătăria asiatică, cum ar fi sushi-ul japonez, tăiţeii chinezeşti sau salatele cu creveţii vietnamezi.