Ultimele amenințări și acțiuni de blocare a bugetului UE de către Polonia au reaprins discuția cu privire la viitorul apartenenței acestei țări la blocul european. Discuția a fost reaprinsă după ce, la începutul acestei luni, guvernul polonez s-a alăturat celui ungar în acțiunea de blocare a bugetului de 1,8 trilioane de euro al Uniunii Europene și fondului de redresare economică post-COVID, relatează politico.eu

O mișcare similară Brexitului

Cele două guverne au motivat decizia prin faptul că instituțiile europene au decis adoptarea unui mecanism care leagă disponibilitatea fondurilor europene, din care ambele țări profită în mare măsură, fiind beneficiare nete, de respectarea principiilor statului de drept, conform sursei menționate.

Trebuie menționat că opoziția poloneză se teme că, în urma acestei decizii, guvernanții de la Varșovia ar vrea să scoată țara din UE. Principala lor îngrijorare este că retorica guvernamentală descrie Uniunea Europeană drept o forță neprietenoasă și străină de țară pentru a crea susținere în rândul populației pentru ruperea de blocul european, așa cum s-a întâmplat și în cazul Brexitului.

„Guvernul nu are mandat pentru scoaterea noastră din Uniunea Europeană fără să se consulte cu poporul”, a declarat Tomasz Grodzki, președintele senatului polonez și membru al opoziției.

De asemenea, o publicație de dreapta de la Varșovia, cotidianul Do Rzeczy, a publicat pe prima pagină titlul: „Trebuie să comunicăm Uniunii: Destul. Polexit – avem dreptul să vorbim despre el”. Acest lucru s-a întâmplat săptămâna trecută.

Polonia cere ca UE să trateze cu seriozitate veto-ul exprimat de Varşovia și Budapesta

Conform ministrului de externe polonez Zbigniew Rau, Polonia doreşte ca Uniunea Europeană să trateze cu seriozitate veto-ul exprimat de Varşovia şi de Budapesta cu privire la bugetul multianual al blocului comunitar şi să încerce în continuare să găsească un compromis.

„Avem dubii concrete legate de o reglementare specifică, situaţia este extraordinară şi noi cerem ca veto-ul nostru să fie tratat în mod serios. Aşteptăm un răspuns la asta şi căutarea în continuare a unui compromis”, a subliniat Rau.
Şeful diplomaţiei poloneze a spus că dubiile Varşoviei şi Budapestei nu sunt înlăturate de propunerea şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Polonia şi Ungaria să solicite opinia Curţii de Justiţie a UE cu privire la legătura dintre accesul la fondurile europene şi respectarea statului de drept, relatează Reuters.

Sursă foto: INQUAM Photos, Alberto Groşescu