Se schimbă harta Europei! Anunț cutremurător pentru Zelenski. Vladimir Putin e la un pas de victorie

Vladimir Putin ar putea declara victoria în războiul cu Ucraina, asta dacă țara sa va prelua controlul Donbasului, sunt de părere unii analiști. Declarațiile lor vin în contextul în care trupele ruse și-au concentrat ofensiva în Lugansk, jumătate din regiunea Donbas.

Pentru a putea face acest lucru, armata rusă încearcă să preia controlul asupra orașelor Severodonețk, Lyschansk și Rubizhnei. Dacă trupele liderului de la Kremlin vor ocupa aceste orașe, atunci întreaga zonă Lugansk se va afla sub ocupație rusă.

Despre acest subiect a vorbit și purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, cel care a declarat, într-un briefing de presă, că obiectivul Federației Ruse este de a înconjura unitățile ucrainene din orașul Severodonetsk și din orașul Lysychansk, aflat în apropiere.

În acest timp, armata lui Volodimir Zelenski încearcă să păstreze controlul autostrăzii din Severodonetsk, spune Ministerul ucrainean al Apărării, care adaugă că în zonă se dau lupte grele, scrie BBC.

Amintim că Moscova a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din care o parte este controlată din 2014 de forţele proruse, chiar înainte de începerea ofensivei în Ucraina.

Rusia a lansat un atac total în Severodonețk

În cursul zilei de marți, 24 mai, trupele ruse au lansat un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în orașele Severodonețk și Lysychansk.

“Inamicul și-a concentrat eforturile pe desfășurarea unei ofensive pentru a încercui Lysychansk și Sievierodonetsk”, a declarat Serhiy Gaidai, guvernatorul provinciei Lugansk, unde cele două orașe se numără printre ultimele teritorii încă deținute de Ucraina.

Guvernatorul provinciei Lugansk a mai declarat că ”intensitatea focului asupra orașului Sievierodonetsk a crescut de mai multe ori, pur și simplu îl distrug”, adăugând, la un post de televiziune, că în oraș se aflau aproximativ 15.000 de persoane.

Jurnaliștii Reuters din Donbas, care au ajuns luni la Bakhmut, mai la vest, au auzit și văzut bombardamente intense pe autostrada spre Lysychansk. Vehicule blindate, tancuri și lansatoare de rachete ucrainene se îndreptau spre linia frontului, și autobuze care transportau soldați.

Sirenele de raid aerian au sunat într-un oraș plin cu oameni

Mai la vest, în Slovyansk, unul dintre cele mai mari orașe din Donbas aflate încă în mâinile ucrainenilor, sirenele de raid aerian au sunat marți dimineață, dar străzile erau încă ocupate, cu o piață plină, copii care se plimbau cu bicicleta și un muzician de stradă care cânta la vioară lângă un supermarket.

Două autobuze goale se îndreptau spre orașul Lyman, aflat pe linia frontului, pentru a evacua civilii de la bombardamentele intense de acolo, escortate de poliție și de o mașină militară.

Gaidai a declarat că forțele ucrainene i-au alungat pe ruși din satul Toshkivka, la sud de Sievierodonetsk. Separatiștii susținuți de ruși au declarat că au preluat controlul asupra orașului Svitlodarsk, la sud de Bakhmut. Niciunul dintre aceste rapoarte nu a putut fi confirmat în mod independent.