Anton Gerashchenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, a distribuit pe Twitter un clip cu Soloviov, un cunoscut prezentator al televiziunii de stat, în care răspândește ideea de a împărți Statele Unite în diferite țări.

„Propagandistul rus Soloviev își târăște ideea de a împărți Statele Unite între diferite țări din emisiune în emisiune”, a scris Gerashchenko, potrivit Newsweek.

În imaginea respectivă, harta SUA este împărțită în următoarele secțiuni: Oregon, New Mexico, Louisiana, Texas. În partea dreaptă a hărții, colorată în albastru închis, scrie „teritoriu în 1783”.

Sursa: Newsweek

Rusia vrea să împartă SUA în mai multe țări

Vladimir Soloviov atacă frecvent sprijinul Occidentului acordat Ucrainei în contextul războiului împotriva Rusiei. În acest clip, el critică sprijinul SUA pentru dorința Ucrainei de a-și restabili granițele din 1991, anul în care s-a destrămat Uniunea Sovietică.

Pe hartă, el arată câștigurile teritoriale ale Statelor Unite din anii 1800 și face o paralelă cu ambițiile Rusiei. Președintele Vladimir Putin a negat în declarațiile sale identitatea națională a Ucrainei și legitimitatea acesteia ca națiune suverană.

Kievul a spus categoric că nu va lua în considerare negocieri de pace decât dacă trupele rusești vor evacua întreg teritoriul ucrainean.

Rusia recunoaște dreptul Mexicului asupra teritoriilor care i-au fost luate de către SUA

Soloviov a spus în cadrul unei emisiuni de pe Russia-1 că „obiectivul principal” al SUA este „nu doar de a face ca Ucraina să câștige, ci de a face ca totul să se întoarcă la granițele din 1991”. Ulterior, acesta a difuzat o hartă cu titlul „Cum și-au extins SUA teritoriul?”.

„Cred că Duma de Stat ar trebui să spună că recunoaștem dreptul teritorial al Mexicului asupra teritoriilor care i-au fost luate, ca urmare a ostilităților din 1748, deoarece aceste chestiuni nu au termen de prescripție. Deci, desigur, noul Mexic ar trebui să fie returnat de SUA Republicii Mexicane”, a spus el.

SUA salută discuțiile dintre China și Ucraina

Discuțiile dintre preşedintelui Chinei, Xi Jinping, cu omologul să ucrainean, Volodimir Zelenski, au fost salutate, miercuri, de către preşedinţia SUA care a cerut ca orice discuție de pace în Ucraina să fie rezultatul voinței Kievului.

„Statele Unite salută discuţia lui Xi Jinping cu preşedintele Ucrainei”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională de la Washington.

John Kirby a reafirmat, conform cotidianului Le Monde, sloganul obişnuit al Administraţiei Biden: „Nimic pe tema Ucrainei fără Ucraina”.

Totuşi, în condiţiile în care Xi Jinping a vorbit cu preşedintele Ucrainei, Kirby s-a declarat prudent în legătură cu iniţiativele de pace ale Chinei, subliniind că orice plan trebuie să fie rezultatul voinţei autorităţilor de la Kiev şi să se bazeze pe principiul respectării suveranităţii Ucrainei şi integrităţii teritoriale a ţării.