Oficialii guvernamentali de la Beijing îi îndeamnă pe cetățeni să adopte moneda digitală, în încercarea de a avea un control mai mare asupra economiei, relatează Wired. De asemenea, Beijingul vrea să-și controleze mai bine populația.

Yuanul digital şi-a făcut deja debutul la Jocurile Olimpice de Iarnă, din acest an, de la Beijing. Fiind prima țară importantă care a lansat o monedă digitală oficială, China o ia practic înaintea SUA și a altor țări, unde conceptul unei forme oficiale de numerar digital este abia în faza de dezbateri.

Yuanul digital va deschide calea către noi forme de supraveghere guvernamentală și control social

Yuanul digital al Chinei este o formă de monedă digitală emisă de banca centrală şi are deja unii concurenţi în mai multe părţi ale lumii. Astfel de instrumente sunt un răspuns la criptomonedele nereglementate, care iau cu asalt pieţele financiare. Speranța în ceea ce privește monedele digitale este că acestea vot îmbunătăți eficiența și vor stimula inovația în serviciile financiare.

Cu toate acestea, experții în tehnologie cred că yuanul digital, cunoscut și sub numele de yuanul chinezesc electronic, va deschide calea către noi forme de supraveghere guvernamentală și control social. Șeful agenției de informații, cibernetică și securitate din Marea Britanie (GCHQ), Jeremy Fleming, a avertizat recent că Beijingul și-ar putea folosi moneda digitală pentru a-și monitoriza cetățenii și a evita sancțiunile internaționale.

Este emis de banca centrală a Chinei și nu depinde de un blockchain

În același timp, yuanul digital al Chinei a început lent. Banca Populară Chineză a raportat că aplicația sa oficială, eCNY, avea 261 de milioane de utilizatori la sfârșitul anului 2021 și că tranzacţiile totale în yuani digitali au ajuns la aproape 90 miliarde yuani (12 miliarde euro).

Spre deosebire de o criptomonedă precum Bitcoin, yuanul digital este emis direct de banca centrală a Chinei și nu depinde de un blockchain. Moneda are aceeași valoare ca yuanul sau RMB, iar pentru consumatori experiența utilizării yuanului digital nu este foarte diferită de orice alt sistem de plată mobil sau de un card de credit.

Mulți chinezi nu văd utilitatea yuanului digital

Cetățenii chinezi sunt încurajați atât de guvernul central al Chinei, cât și de autoritățile locale, să adopte yuanul digital. Cu toate acestea, mulți chinezi susțin că nu văd necesitatea unei noi forme de plată digitală deoarece pot să folosească serviciile de plată mobilă oferite de Alipay, de la un afiliat al retailerului online Alibaba, numit Ant Financial, și WeChat Pay, de la gigantul de jocuri și socializare Tencent.

„În mod clar, China este lider la nivel global în ceea ce privește cât de departe a ajuns cu această monedă, câți oameni o folosesc și, cel mai important, dimensiunea țării”, spune Jeremy Mark, analist senior la Atlantic Council.

Urmează India și Brazilia?

La începutul acestei luni, banca centrală a Indiei a declarat că va începe să lanseze o versiune digitală a rupiei. Brazilia plănuia să lanseze un real digital în acest an, dar și-a amânat lansarea până în 2024.

Banca Centrală Europeană analizează încă dacă va emite un euro digital, iar președintele SUA Biden și unii membri ai Congresului au cerut o analiză pentru dezvoltarea unei versiuni digitale a dolarului.

Ce vrea, de fapt, conducerea chineză

Președintele Xi Jinping a declarat în repetate rânduri că vrea ca țara sa să devină lider în dezvoltarea economiei digitale. Dar Emily Jin, de la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană, spune că proiectul Beijingului are motivații atât  de ordin politic, cât și economic.

„Decidenții politicii chinezi încearcă să nu creeze doar o infrastructură tehnică, ci și un mediu instituțional, care să facă din acest tip de monedă una imbatabilă, care prin care să dețină un control pe termen lung asupra societății”, spune ea.