Nicușor Dan spune că e problemă veche, cu efecte actuale

Președintele Nicușor Dan a explicat că originea regimului special de pensionare al magistraților se află în anii ’90, când o lege a fost adoptată pentru a permite retragerea rapidă a judecătorilor din perioada comunistă.

Potrivit acestuia, intenția a fost una necesară la momentul respectiv, dar faptul că legea nu a fost ulterior revizuită a creat distorsiuni în sistemul actual.

El a arătat că, în prezent, judecătorii beneficiază de pensii mai mari decât salariile pe care le încasau în activitate. Acest lucru, consideră președintele, creează un stimulent economic pentru ca aceștia să se retragă cât mai devreme din sistem – inclusiv magistrați valoroși, care ar putea activa încă mulți ani.

„Să luăm cazul judecătorilor. În anii ’90 a fost adoptată o lege care le permitea judecătorilor să se pensioneze după doar 25 de ani de activitate. De ce? Pentru că aveam mulți judecători din perioada comunistă, de care trebuia să ne despărțim. Această lege ar fi trebuit modificată ulterior, dar nu s-a întâmplat niciodată.

Astăzi, judecătorii din România primesc pensii mai mari decât ultimul lor salariu. Există, așadar, un stimulent economic pentru a ieși cât mai devreme la pensie. Ceea ce în anii ’90 a fost util pentru a înlătura judecătorii comuniști, duce astăzi la retragerea prematură inclusiv a unor judecători valoroși din sistemul public”, a spus președintele.

Reforma pensiilor speciale, o necesitate, dar și o provocare juridică

Întrebat dacă acest sistem poate fi corectat în limitele statului de drept, președintele a recunoscut că „este o întrebare dificilă”.

Cu toate acestea, a transmis că Guvernul trebuie să găsească o soluție pentru a elimina inechitățile evidente. El a reiterat ideea că este complet ilogic ca o persoană să primească o pensie mai mare decât veniturile avute în activitate.

„Guvernul trebuie să schimbe acest lucru. Este absurd ca oamenii să primească pensii mai mari decât salariile pe care le aveau în activitate”, a mai declarat președintele.

judecator justitie
SURSA FOTO: Dreamstime

Premierul Bolojan: Pensie medie de 5.000 de euro la 48 de ani

Poziția președintelui este susținută și de date recente prezentate de premierul Ilie Bolojan. Acesta a amintit că vârsta medie de pensionare a magistraților a fost de doar 48 de ani, în timp ce pensia medie a ajuns la 5.000 de euro lunar. A descris situația ca fiind una fără precedent în Europa și a confirmat că urmează o reformă a sistemului.

Premierul a explicat că legislația actuală permite ca pensia să fie calculată ca 80% din salariul brut, ceea ce în practică înseamnă că pensia ajunge să fie egală sau chiar mai mare decât ultimul salariu net. A considerat că formularea corectă ar trebui să se refere la 80% din salariul net și că eliminarea clauzei „dar nu mai mare decât ultimul salariu” ar aduce mai multă claritate și echitate.

„Ce înseamnă un salariu brut? Înseamnă, în general, cam un salariu net plus 40 – 50%. Înseamnă că 80% dintr-un salariu brut e mai mare decât ultimul salariu net. Deci, acea virgulă, dar nu mai mare decât ultimul salariu, înseamnă că de fapt pensia este cât ultimul salariu. Traduc asta. Mai există undeva, într-un sistem de tip public, ca pensia să fie egală cu ultimul salariu?

Eu nu cred că mai există undeva așa ceva. Și cred că o formulare corectă și cinstită 80% din salariul net și nu mai trebuie să pui dar nu mai mult decât ultimul salariu, că nu mai e cazul, și poate se mai ia o perioadă de ceva timp, așa cum este în cazul tuturor oamenilor care lucrează. E o prevedere bună, corectă şi cinstită”, spunea șeful Executivului.