Conform surselor Capital, aceasta este elaborată chiar în aceste momente și se iau în calcul măsuri suplimentare de protecție a populației, punându-se accent în special pe vârtsnici, care sunt cei mai expuși în lupta cu cornavirusul. Rata deceselor în rândul acestora este una destul de crescută. Dibetul și hipertensiunea arterilală sunt cele două afecțiuni suplimentare pe care le-au prezentat mare parte dintre cei care au murit.

În continuare se va recomanda reducerea deplasărilor la maxim, distanțarea socială și se va face apel la responsabilitatea civică.

Ce înseamnă scenariul 4

În „Scenariul 4”, pacienții cu simptome ușoare și medii vor fi tratați la domiciliu, pentru ca sistemul medical să poată face față situației. Totodată va fi schimbată și metodologia de testare. „Nu vor mai fi testați doar cei din carantină sau contacții unor persoane infectate, ci toți cei care prezintă simptome. Se ia în calcul și momentul în care personalul medical infectat, dar asimptomatic, să rămână în spital și să trateze bolnavii”, declara într-un interviu acordat Digi24, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Acesta a mai spus că se ia în calcul ca persoanele care sunt afectate să nu meargă în izolare dacă au în familie persoane de peste 65 de ani, ci să rămână în carantină, propuneri în acest sens fiind făcute către Ministerul de Interne pentru a fi cuprinse în ordonanța militară 4.

Vezi și Greșeala fatală pe care au făcut-o autoritățile din România. Medicii se tem că-și vor ucide involuntar pacienții

“Avem un scenariu patru în care testările sunt extinse la tot ce înseamnă persoană instituţionalizată, la tot ce înseamnă personal medical, întâi cel care este contact şi simptomatic, pe urmă şi celălalt personal. Trebuie să ne protejăm personalul medical, trebuie să-l avem pentru acest scenariu patru pe tot valid (…) Suntem deocamdată la o medie de vârstă a pacienţilor de 40-49 de ani. Am văzut că avem mortalitate la persoane peste 65 de ani, dar am văzut şi persoane de 45 sau 49 de ani. Există o patogenitate crescută a acestui virus. Trebuie să ne adaptăm atât noi, ca personal medical, ca minister, prin dotări, prin, eu ştiu, asigurarea a tot ce înseamnă aparatură în acest moment în secţiile de terapie intensivă pentru a putea controla aceste cazuri severe şi critice”

El a mais spus și că pentru faza patru a epidemiei vor interveni şi cele 36 de spitale care sunt clasificate ca unităţi de suport şi vor aduce un surplus de 8.000 de paturi, pe lângă cele 2.000-2.300 care sunt folosite în faza actuală pentru persoanele confirmate cu coronavirus.

“În acest moment, avem o listă finalizată, după o analiză completă a DSP-urilor şi a ministerului la aceste unităţi care să aducă un aport o dată de paturi, o dată de terapie intensivă, a doua oară de aparatură de terapie intensivă, fiindcă ce ne interesează în acest moment este să putem susţine cazurile severe şi critice. Mortalitatea vine tocmai de la aceste cazuri. Aparatura este cea care ajută. Oxigenul, s-a văzut şi în Italia, şi în Spania, este cel care menţine în viaţă un organism. La fel, comorbidităţile trebuie să le protejăm”, a mai spus ministrul Tătaru într-un interviu pentru Agerpres.