Ucraina ar putea interzice în curând lămpile fluorescente și termometrele cu mercur, un proiect de lege în acest sens fiind pus în dezbatere publică de Ministerul Resurselor Naturale de la Kiev.

Potrivit iniţiatorilor, prin acest document, partea ucraineană ar urma să ratifice Convenția de la Minamata, care asigură un cadru de reglementare internațional în scopul protejării sănătății umane și a mediului la nivel global împotriva efectelor nocive ale mercurului. Principalele prevederi ale Convenției sunt interzicerea treptată a extracției mercurului și a producerii anumitor dispozitive care conţin acest element, fiind vorba despre lămpi fluorescente, termometre, barometre şi unele preparate medicale. Pentru anumite produse care nu au analogi ecologici, sunt stabilite excepții. Potrivit directorului Departamentului de siguranță a mediului din Ministerul Resurselor Naturale de la Kiev, Serhi Lukianciuk, acest demers nu va afecta mediul de afaceri, deoarece Ucraina nu produce astfel de dispozitive.

„Motivele nu ţin doar de mediu, ci sunt şi politice. În Ucraina, există 11 depozite de mercur, însă cel mai semnificativ se află în Donbas, teritoriu pe care Kievul nu îl controlează. Astfel, proiectul Ministerului Resurselor Naturale de la Kiev este doar despre import. Ministerul consideră că, în acele industrii în care conținutul de mercur ar trebui înlocuit înainte de 2020, ratificarea Convenției va contribui la găsirea rapidă a alternativelor și la creșterea investițiilor”, explică Serhi Lukianciuk.