Prefectul municipiului București, Alin Stoica, vine cu precizări de ultimă oră. Potrivit acestuia, medicii sunt pregătiți pentru valul patru, al pandemiei. În același timp, el a mai subliniat faptul că rata de vaccinare anti-covid este mai mare în cazul medicilor decât în rândul profesorilor, astfel că va exista o campanie de informare dedicată personalului medical.

Totodată, el a mai precizat că rata de vaccinare din rândul asistenților și a brancardierilor este aproape de 60%.

”Rata de vaccinare în rândul medicilor este destul de mare, de 90%. În rândul personalului sanitar – asistenți, brancardieri, infirmieri și așa mai departe, rata de vaccinare este mai mică, undeva la 60% și acolo trebuie insistat.

Dintre persoanele nevaccinate, cam 7% sunt medici. În rândul profesorilor rata de vaccinare este undeva spre 60% și sperăm că este în creștere”, spune prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Personalul medical, pregătit de cel de-al patrulea val 

În ceea ce privește pregătirile pentru cel de-al patrulea val al pandemiei, prefectul Capitalei susține că potrivit proiecțiilor specialiștilor, la mijlocul lunii septembrie din cele 1.600 de cazuri, jumătate vor proveni din regiunea București-Ilfov.

El a mai adăugat că acest număr mare de infectări va presupune introducerea unor restricții, adăugând că medicii sunt pregătiți pentru acest lucru.

Alin Stoica mai menționează că autoritățile se uită și la simplificarea procedurilor de operaționalizare, în contextul în care, în momentul de față, doar spitalul „Balș” este spital-COVID și dacă va fi nevoie ca și alte spitale să devină COVID, birografia trebuie simplificată.

”Medicii sunt pregătiți pentru valul patru. Au planuri inclusiv pentru operaționalizarea spitalelor. Ne uităm chiar la simplificarea procedurilor de operaționalizare, pentru că deocamdată doar „Balș” este spital-COVID și dacă va fi nevoie, în cazul în care va crește foarte mult numărul cazurilor, să treacă în regim COVID anumite spitale, bicrocrația să fie cât mai simplificată”, adaugă Stoica.

Totodată, prefectul Capitalei a mai afirmat că va exista o campanie de informare dedicată personalului medical.