Moneda națională se depreciază în ritm rapid, iar Banca Națională – BNR pare că ține tot mai greu Leul în frâu. Pe piața interbancară, Euro a depășit miercuri  seară pragul psihologic de 4,8 lei/euro, iar băncile comerciale vând euro și cu 4,9 lei.

BNR a anunţat, miercuri, la ora 13.00, un curs de referinţă de 4,7792 lei/euro, în creştere cu 0,06% faţă de valoarea atinsă marţi. Pentru ziua de joi, BNR a prezentat un curs de schimb de 4.7788 lei/euro, în scădere cu 0,01%, față de valoarea de miercuri.

Iar deprecierea rapidă din ultimele ore, de pe piața interbancară, a monedei naționale, fac unele voci din piață să vorbească de un atac speculativ pe Leu.

În context, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a ținut să atragă atenția că trebuie să terminăm cu discuţiile despre cursul de schimb, întrucât orice depreciere a cursului ”nu face decât rău”. Isărescu şi-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea cu privire la ”atacurile de noapte” asupra leului.

Nu este exclus atacul

Pentru o opinie avizată asupra posibilității ca moneda națională să fi fost supusă miercuri seară unui atac speculativ, Capital a stat de vorbă cu analistul financiar Aurelian Dochia.

”Nu știu să răspund la întrebarea asta pentru că nu am toate detaliile. Chiar definiția unui atac speculativ îl face greu de numit ca atare. Este însă posibil să existe anumiți speculatori care văd un potențial de câștig din degradrea cursului monedei naționale”, a declarat Aurelian Dochia, în exclusivitate pentru Capital.

”Există mai multe prognoze care indică faptul că în perioada următoare, în anul următor, Leul se va înscrie pe o tendință de depreciere și atunci inevitabil apar oameni în piață care se gândesc să parieze pe această tendință de depreciere și obțin astfel un câștig.

Tranzacțiile pot fi făcute la termen: să cumperi Leul la cursul de acum și să faci opțiuni pentru șase luni sau un an de zile și se încerci să câștigi pe diferență. Și genul ăsta de tranzacții pot avea efect chiar asupra cursului de azi, dacă se întâmplă”, a adăugat analistul financiar.

Presiune mare pe curs

”Există deci posibilitatea unui atac speculativ, dar ea vine indiscutabil pe fondul unei tendințe naturale de depreciere a Leului, care este dată de faptul că în România inflația este destul de mare, avem un dezechilibru extern, respectiv balanța comercială deficitară, cu un deficit care a crescut foarte repede – asta întotdeauna pune presiune mare pe curs.

În plus, vedem acum, în ultima vreme, că și dezechilibrul bugetului public și datoria publică s-au accentuat foarte mult față de ceea ce era anunțat cu doar câteva săptămâni în urmă, iar acesta este iarăși un motiv de mare presiune pe curs.

Iar perspectivele în ceea ce privește echilibrul bugetar, pentru anul viitor, care se discută acum, sunt iarăși foarte îngrijorătoare: multe prognoze duc deficitul la peste 4,5 % – 4,8% din PIB. Toți aceștia sunt factori care pun inevitabil presiune pe curs și în condițiile astea este foarte normal și posibil să apară speculatori care să încerce să câștige din această tendință”, spune Aurelian Dochia.

Previziuni foarte grave

”Este chiar posibil ca discuția să fie dusă în zona de atac la siguranța națională, din partea altor țări, dar cred că sunt perfect explicabile și din perspectiva unor investitori obișnuiți care nu face decât să încerce să câștige.

Un curs de 5 lei pentru un euro, la începutul anului viitor, așa cum prezintă nunele voci, este cea mai mare valoare pe care am auzit-o până acum și cred că ar fi destul de grav dacă s-ar întâmpla așa ceva. Ar fi un șoc foarte mare pentru economie”, a adăugat analistul.

”Sunt convins că BNR va face tot ce se poate pentru a ține de curs dar, din păcate, foarte mult nu poate să facă, pentru că instrumentele și rezervele sale sunt destul de limitate. Nu putem să ne așteptăm la miracole.

Guvernul ar putea să facă și el ceva pentru a ajuta BNR, respectiv să ia niște măsuri foarte stricte de austeritate, care să îmbunătățească perspectiva echilibrelor bugetar și al balanței comerciale externe, doar că lucrul ăsta ar fi dramatic din punct de vedere politic și ar duce Guvernul în situația de a pierde sigur alegerile de la anul.

În general, orice măsuri de austeritate, care ar fi bine primite într-o asemenea situație, sunt prost primite de către populație”, a spus Aurelian Dochia, în concluzie.