Cannabisul poate fi folosită în tratamentul pentru cancer, epilepsie, scleroză multiplă, stres posttraumatic sau boala Parkinson.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, tocmai a afirmat că se analizează posibilitatea ca această plantă să poată fi folosită și în România în diverse tratamente. De asemenea și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că există discuții pentru legalizarea canabisului în scopuri medicinale.

Totul a pornit de la Parlamentul European care a adoptat o legislație în acest sens.

„Ieri (marţi – n.r.) a fost prima întâlnire a unui grup de lucru care analizează posibilitatea introducerii canabisului medicinal pentru anumite patologii, terapii adjuvante pentru bolnavii cronici, oncologie, epilepsie, boli rare. A fost o primă întâlnire şi analizăm această posibilitate. Orice terapie care ajută pentru pacienţi va fi luată în discuţie”, a declarat ministrul Sănătăţii la Europa FM.

„Dacă și în alte țări europene sunt luate în calcul, de ce să nu analizezi?”, a spus ministrul Teodorovici.

„Categoric, este medical un argument care justifică o astfel de procedură de legalizare şi de utilizare în scopuri medicinale a canabisului. Dacă ieri a fost la Ministerul Sănătăţii comisia de profil, înseamnă că asta este direcţia în care se merge. E deja o practică europeană şi justificarea o are, medicinal vorbind. Fiind în fază terminală pacienţii, probabil că este o cale de a diminua din suferinţele pe care aceştia le au”, a declarat Teodorovici.

În ceea ce privește legalizarea marijuanei pentru altfel de scopuri decât cele medicinale, ministrul Teodorovici a evitat să dea un răspuns.

„Dacă vreți un răspuns care cât de cât să fie în zona asta, tot timpul ne raportăm la ce este în alte state. Sunt practici în țări europene, să spunem, de mult legalizate, și care aduc avantaje și au argumentele pentru care au fost și făcute. Deci sunt avantaje. Desigur, unii în România văd dezavantaje pe mai multe subiecte, nu doar acesta. Dar deocamdată e prematur să ne pronunțăm”, a spus Teodorovici.